„Snop“ iz Gučeva dobio destilator eteričnih ulja

12.01.2016.

destilator za Snop

ROGATICA – U cilju smanjenja siromaštva žena koje žive u selima, posredstvom Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, pred sam kraj prošle godine Udruženje žena „Snop“ iz sela Gučevo kod Rogatice dobilo je značajnu opremu.

Riječ je o mašini za destilaciju (destilatoru) za proizvodnju ulja od samoniklog bilja kao što je smrekova boba, borove iglice, maslačak i slične ljekovite biljke kojim obiluje ovaj kraj na obroncima Romanije i Devetaka.

Vrijednost ove opreme je 20.000 maraka i 80 posto sredstava obezbjeđeno je iz kredita koga je Republike Srpska dobila od Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, a preostalih 20 posto je učešće budžeta opštine Rogatica.

Zahvaljujući ovoj opremi, reče predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić, uz neke ranije projekte, nadamo se snažnijem uticaju na smanjenje siromaštva žena u selima gučevskog kraja, ali i cijele opštine pa i Gornjedrinske i Sarajevsko-romanijske regije. Prije svega misli se na žene koje nemaju veće zemljišne posjede i koje će imati šansu da sakupljajući ljekobilje i uzgajajući ga na svojim parcelama, proizvedu trajne proizvode u vidu eteričnog ulja koji se kao finalni proizvod, a ne sirovina, mogu čuvati duži period i čekati šansu za tržište izbjegavajući ucjenjivanja od strane otkupljivača i nakupaca ljekobilja.

Destilator će biti instalisan uz objekat napuštene zgrade osnovne škole u Podgaju, zašto će se, zbog njegovih gabarita, izgraditi posebna zgrada.