Srpski prosvetitelj Sveti Sava dostojanstveno obilježen u Čajniču [FOTO]

27.01.2016.

Savindan u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – Prije mnogo vjekova, daleke hiljadu sto sedamdeset i neke mjenjale su se granice države, smjenjivali su se vladari, dolazili značajni, ili manje značajni ljudi, ali jedno ime, jedan čovjek ili svetac, ostaje kao vječno upaljena baklja da osvjetljava ono iza nas ali i ono što kao u snu stoji pred nama, Rastko Nemanjić, državnik i diplomata, zakonopisac i književnik, osnivač prve samostalne srpske crkve, začetnik naučne medicine, osnivač prvih srpskih bolnica. Sveti Sava vječiti putnik, putnik kroz vjekove, vječito prisutan kao svetost, kao znamenje našeg imena, jezika i postojanja.

Savindan u Cajnicu (2)

U slavu Svetoga Save, Carskog sina i svetitelja sinoć je kolektiv osnovne škole „Jovan Dučić“ u Čajniču zajedno sa svojim učenicima upriličio Svečanu akademiju.

Savindan u Cajnicu (3)

Akademija je počela himnom Svetog Save. A nakon toga, u nastavku programa od učenika škole smo kroz prigodne recitacije, glumu, igru i pjesmu čuli, šta je to sve Sveti Sava ostavio svom narodu. Akademiju, svojim igrama uljepšali su i članovi KUD-a „Izvor“ iz Čajniča.

Savindan u Cajnicu (4)

Veliki broj publike uživao je slušajući, kako djeca s ljubavlju pjevaju Svetom Savi.

Savindan u Cajnicu (5)

27. januara u Čajničkim školama, sa početkom u 11,00 časova počela je proslava Krsne slave Svetog Save. U srednjoškolskom centru „Petar Petrović Njegoš“ kolač je prerezao protojerej.-stavrofor Momir Vasiljević, kome su prisustvovali pored kolektiva i djaci škole koji postižu najbolje rezultate. Uz prigodan ručak nastavljena je dalja proslava.

Savindan u Cajnicu (6)

U osnovnoj školi „Jovan Dučić“ slavski kolač je prelomio protojerej Dragiša Simić, uz prisustvo načelnika opštine Gorana Karadžića, kao i predstavnika drugih institucija. Načelnik je poželio srećnu Krsnu slavu, Svetog Savu.

Savindan u Cajnicu (7)

Nakon završene ceremonije priređen je prigodan ručak.

Savindan u Cajnicu (8)

Direktor škole Vojislav Papić pozdravio je sve prisutne, članove Školkog odbora, predstavnike privrednog i javnog života opštine Čajniče, te profesore škole i saradnike, i poželio im svaku sreću.

Savindan u Cajnicu (9)

Ovaj svečani dan direktor Vojislav Papić je iskoristi kako bi uručio prigodan poklon prethodnom direktoru Branku Roljiću, koji je prije nekoliko mjeseci otišao u zasluženu penziju.

Savindan u Cajnicu (10)

„Do sada sam radio u raznim kolektivima,ali vi ste najbolji, najsložniji kolektiv. Srećna vam Krsna Slava – rekao je Branko.