Udruženje pčelara u Rogatici – Prioritet obuka pčelara

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 30. јануара 2016. 058.ba

Pcelari iz Rogatice

ROGATICA – Pčelari u Rogatici već nekoliko godina organizovani su u Udruženju „Sat“. Trenutno je u njemu nešto više od 50 članova iako su procjene da se pčelarstvom bavi još najmanje toliko žitelja ove opštine na obroncima Romanije i Devetaka.

Mjereći prema onom što se ovih dana čulo na sastanku preko 40 pčelara, koji je održan prošlog utorka, 26. januara, iako u sazivu nije najavljen kao godišnja skupština, poslužio za sagledavanje ostvarenog u prošloj i za dogovor o tome šta će biti u centru pažnje u ovoj, 2016, godini.

Pošlo se od toga da Udruženje broji 55 registrovanih članova sa oko 1000 pčelinjih društava i da stalno dolaze novi članovi čime se povećava i broj košnica.

Zahvaljujući saradnji sa Japanskom razvojnom agencijom „JICA“ (Džajka) po projektu „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ prošle godine 20 „starih“ i novopečenih pčelara dobilo je po 4 roja uz osnovnu pčelarsku opremu i, za početnike, knjigu o pčelarstvu.

Uz to, prošle godine, od proizvođača iz Zvornika kupljeno je 160 matica i održano više predavanja o radu u pčelinjaku i zaštiti pčela.

Povodom dana opštine, 15. avgusta, upriličena je regionalna prodajna izložba meda i drugih pčelinjih proizvoda na kojoj su uz rogatičke učestvovali i pčelari iz Sokoca, Višegrada i Skelana. Izložba je izazvala veliko interesovanje i mnogi posjetioci su se namirili kvalitetnim medom, polenom, propolisom, medovačom i voskom.

U cilju upoznavanja sa dostignućima u oblasti pčelarstva jedan broj pčelara organizovano sa kolegama iz Sokoca boravio je na međunarodnom sajmu pčelarstva i pčelarske opreme na Tašmajdanu i Beogradu, a u privatnom aranžmanu išlo se na regionalni sajam u Višegradu i nekim drugim okolnim mjestima.

Rad Udruženja, čulo se na ovom skupu, uz Japansku JICU pomogle su i neke druge organizacije. Tako je Lokalna akciona grupa „Devetak“, koja djeluje na području opština Rogatica, Sokolac i Han-Pijesak, kroz projekat „Povećanje prihoda unapređenjem sektora pčelarstva“ organizovala tri obuke pčelara i jednu za pripremu biznis plana. Posredstvom ove nevladine organizacije koja djeluje na principu partnerstva javnog, civilnog i poslovnog sektora, obezbijedilo je 15 mini pčelarskih grantova za nezaposlene žene, bez obzira na godine starosti, i mlade do 30 godina. Podrška kroz razne vidove dolazila je i od Odjeljenja za privredu u Opštine Rogatica.

Ovaj skup pčelara u Rogatici poslužio je rukovodstvu Udruženja na čelu sa predsjednikom Milijom Mališićem i sekretarom Snežanom Konostrevac-Cvijetić da ih u najkraćim crtama upoznaju sa najosnovnijim odredbama Zakona o pčelarstvu koje, iako je donesen 2010, još uvijek su za mnoge nepoznanica i nedovoljno se primjenjuju.

Pcelari iz Rogatice 2

Posebno su obrađivane obaveze pčelara oko postavljanja pčelinjaka kako pčele ne bi smetale susjedima, prolaznicima i drugim, te oko primjene savremenih apitehničkih mjera u skladu sa principima dobre pčelarske prakse i preduzimanja mjera radi sprečavanja pojave i širenja bolesti pčela. Pričato je i o obavezama pri selenju pčelinjaka i evidenciji pčelara i pčelinjaka.

Pored obaveza iz Zakona o pčelarstvu, bilo je riječi i o Pravilniku o uslovima i načinu prevoza pčela, Pravilniku o nivou i obliku selekcijskih metoda u proizvodnji pčela matica i nacrtu Pravilnika o kvalitetu pčelinjih proizvoda u proizvodnji i njihovom stavljanju u promet.

Na kraju skupa postignut je dogovor o tome šta staviti u progrm rada za tekuću 2016.godinu. Na prvom mjestu biće obaveza da se uradi mapa pčelinjaka i da se nastavi sa analizom kvaliteta i fizičko-hemijskih svojstava meda i posebno analizu na američku trulež pčelinjih legala, od koje nisu bila imuna ni neka društva kod nekoliko pčelara u opštini.

U saradnji sa Udruženjem voćara posvetiće se i veća pažnja kontroli upotrebe pesticida, a sa Udruženjem pčelara „Glasinac“ sa Sokoca radiće se na zaštiti geografskog porijeka meda i ostalih pčelinjih proizvoda.

PČELARI PREDAVAČI

Radoslav Janković, Emir Čolić i Mile Balčak među rogatičkim pčelarima su profesionalci. Za sebe i svoje porodice egzistenciju obezbjeđuju isključivo pčelarenjem. Imaju već velikog iskustva koga s vremena na vrijeme prenose na druge, posebno mlađe pčelare.

Tako je bilo i na ovom januarskom druženju. Emir Čolić, koji ima oko 80 pčelinjih društava govorio je o iskustvu u uzgoju i zaštiti pčela. Ono je vrlo korisno, jer ovaj pčelar ljeti pčelari u rodnom Kovanju i u okolini Rogatice, a zimi u Hercegovini.

I Radoslav Janković ima oko 80 društava i imao je šta reći. I njegovo iskustvo biće nesumnjivo od koristi, posebno mladim pčelarima.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: