Udruženje voćara u Rogatici – Kuća za sve voćare

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 26. јануара 2016. 058.ba

Sadnice Japanaca u Rogatici

ROGATICA – Po broju voćnih stabala za opštinu Rogatica moglo bi se reći da je voćarski kraj. To pokazuje i podatak da, prema zvaničnim podacima, ovdje ima 75.300 stabala šljiva, 14.300 jabuka, 14.800 krušaka, 1600 trešanja, 1450 oraha, 100 višanja i oko 50 stabala pitomih lješnika.

– Na tim osnovama i uz podršku Odjeljenja za privredu u Administrativnoj službi opštine i finansijsku pomoć Japanske razvojne asgencije „JICA“ (Džajka), tokom prošle godine na područje opštine iz rasadnika „Vučković“ u Prijedoru došlo je 13700 sadnica šljiva i jabuka koje je dobilo 74 postojećih i novih uzgaivača i podignuto 55 malinjaka kod 55 proizvođača na 69 dunuma zemlje, pred kraj 2014. formirano Udruženje voćara utvrdilo je vrlo ambiciozan plan rada za ovu godinu, reče predsjednik Udruženja Slobodan Obrenović.

Među prvim zadacima, dodaje Obrenović, je konsolidacija Udruženja kao kuće svih voćara na području opštine. To praktično znači da uz postojećih 96 registrovanih članova u planu je uključivanje i svih drugih koji imaju voćnjake ili planiraju da se bave uzgojem neke vrste voća. Pored toga aktivnost će se usmjeriti i prema stalnom povećanju broja malinjaka i voćnih stabala i njihovoj zaštiti primjenom savremenih naučnih i tehnoloških dostignuća kroz permanentnu obuku voćara sa ciljem da se postigne ekonomičnija i kvalitetnija proizvodnja. Više pažnje posvetiće se i uvođenju standardizacije kvaliteta voćnih kultura i zalaganju za efikasno djelovanje na odbrani od elementarnih nepogoda, posebno zaštite od grada i suše.

Slobodan Obrenovic

Ono što je dobro za naše članova, naglašava prvi čovjek Udruženja, jeste činjenica da smo, zahvaljujući saradnji Jedinice za koordinaciju poljopriuvrednih projekata pri resornom ministarstvu u Vledi Republike Srpske i opštine Rogatica sa Italijanskom asocijacijom za razvoj poljoprivrede IFAD po projektu smanjenja siromaštva u ruralnim krajevima, dobili savremenu sušaru za voće kapaciteta 500 kilograma voće tokom 24 sata. Koristiće je naši članovi i svi ostali zainteresovani voćari.

I što je najvažnije, sve što proizvedemo imamo gdje plasirati. Za otkup malina tu je Hipeks Novo Goražde i Eko-plod iz Prače, koji su i isporučioci sadnica malina i svega ostalog oko njihovog uzgoja, i domaće firme „Despot“ i „Pover“ za otkup svih ostalih vrsta voća, a očekujemo i veću podršku resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, lokalne zajednice i ostalih društveno-političkih subjekata na području opštine, reče na kraju predsjednik voćara Slobodan Obrenović.

ZA PRIMJER VOĆNjAK KNEŽEVIĆA

Vocnjak Knezevic

Da bi vidjeli kakav može i treba da bude savremeni voćnjak rogatički voćari ne moraju nigdje da idu. Imaju ga kod kuće, u naselju Borač u Rogatici, gdje je porodica Knežević na 11 dunuma zemlje podigla voćnjak po najsavremenijim standardima.

Za početak Kneževići su u jesen 2013. zasadili 1700 sadnica jabuka. Naredne godine zasadili su još 800, a trenutno je u njihovom voćnjaku preko 3000 stabala, koja su u prvom rodu prošle, 2015, godine, dala više od 3 tone visokokvalitetnih jabuka. Ove godine očekuje se rod od 6 tona i tako do 50 tona koliko se očekuje dadne voćnjak u najvećem stadiju razvoja.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: