Veselo na dočeku pravoslavne Nove godine u Foči

14.01.2016.

srpska-nova-boemi-u Foci

FOČA – Novu godinu po Julijanskom kalendaru više stotina Fočaka dočekalo je sinoć na Gradskom trgu uz kuvano vino, čaj, ansambl „Boemi“ iz Užica i vatromet koji je u ponoć obasjao nebo iznad Foče.

Duh pravoslavlja, tradiciju i nacionalni opstanak sačuvaćemo obilježavanjem Srpske nove godine, poručili su okupljeni Fočaci koji su u novo ljeto veselo zakoračili uz pjesmu i kolo.

Doček na otvorenom organizovala je opština Foča.

srpska-nova-boemi-u Foci 2

-Prezadovoljni smo okupljenim brojem ljudi i samim programom, sve protiče bez bilo kakvih problema-rekao je Igor Ćurčić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Foča.

Pročitana je i čestitka načelnika opštine Foča Radisava Mašića, koji je sugrađanima zaželio obilje mira, zdravlja, sreće i uspjeha.

Veselo je bilo i u fočanskim restoranima i kafićima gdje se slavilo do zore, ali je ipak većina Fočaka pravoslavnu Novu godinu dočekala u u kućnom ambijentu, u krugu porodica i prijatelja.

Julijanski 1. januar je u narodu poznat i kao Vasilijevdan i Mali Božić. Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić, koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.