Zemaljska i nebeska dimenzija Svetog Save

26.01.2016.

Savindan u Foci

FOČA – Svečanom Svetosavskom akademijom u Foči je večeras počelo obilježavanje Savindana.

Besjedu o prvom srpskom arhiepiskopu, utemeljivaču Srpske pravoslavne crkve, ali i školstva i zdravstva kod Srba, govorio je profesor Srednje bogoslovske škole Svetog Petra Dabrobosanskog Vuk Milišić.

Milišić je naglasio da je Sveti Sava istorijska ličnost, ali i svjedok Carstva nebeskog, te da se u opisu njegove ličnosti konstantno otkrivaju dvije dimenzije – zemaljska i nebeska, odnosno vertikalna i horizontalna.

“NJegov zemaljski hod određuje se nebeskom mjerom, a nebeski smisao otkriva se unutar života u crkvi i u njenom istorijskom hodu i kretanju. Ova dvodimenzionalnost je i Svetu braću Kirila i Metodija, kao i Svetog Savu učinila ljudima iznad i izvan svog vremena i prostora”, rekao je Milišić.

On je dodao da je Sveti Sava, kao svetitelj koji projavljuje metafizičku dimenziju istorije, uvijek savremen.

“Razlog je što on ide ispred nas, odnosno ispred svakog vremena, ostavljajući za sobom nasljeđe, koje ponosno nazivamo svetosavljem, a to je ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku”, poručio je Milišić.

Na Akademiji je govorio i načelnik opštine Radisav Mašić, koji je istakao da se Sveti Sava izborio za autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, ali i da je donio zakonopravilo, kojim je, po uzoru na Vizantiju, regulisao crkveni i svjetovni život, te da je u crkvenom graditeljstvu objedinio istočni i zapadni stil, a slikarstvom posebnog tipa nagovijestio romantizam.

“On je srpskom narodu otvorio najznačajniji prozor u njegovoj istoriji, kroz koji je nas je obožio”, rekao je Mašić, koji je na Akademiji uručio zlatnik prvorođenoj bebi u 2016. godini Lazaru Mariću.

Beba je rođena 11. januara i četvrto je dijete u porodici Miladinke i Dragana Marića iz Dragočave kod Foče.

Na Svetosavskoj akademiji nastupio je hor Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, recitatori Srednjoškolskog centra i Bogoslovije, učenici Osnovne muzičke škole iz Foče, te ženska grupa “Eudijates trio” iz Istočnog Sarajeva, koja je na harmonici, violini i klaviru izvodila djela klasične i filmske muzike.

SRNA - Aleksandra Janković