Čari Sutjeske istražuje i Berkli

06.02.2016.

Berkli na Sutjesci

FOČA – Jedinstvene ljepote Nacionalnog parka “Sutjeska” nisu ostavile ravnodušnim turiste iz cijelog svijeta, a ovaj biser istočnog dijela Srpske ovih dana istražuje mlada Amerikanka Džesi Bel, studentkinja kalifornijskog Univerziteta Berkli.

Džesi Bel je zahvaljujući kolegama sa beogradskog Filozofskog fakulteta došla na Sutjesku, kako bi za potrebe diplomskog rada istražila spomen-kompleks posvećen Bici na Sutjesci, njegovu istorijsku, arhitektonsku i umjetničku vrijednost. Kaže da istraživanje nije lako, ali je zanimljivo.

– Ovo je apstraktan spomenik, neobične forme i značenja, vrlo bogatog sadržaja. On izražava svu patnju i bol rata. Kada pogledate okolo, možete razumjeti dubinu ovog mjesta – rekla je Bel, koja je očarana spomen-kućom, za koju je kazala da je arhitektonski džin, čudo, “nešto što se cijeni jer je to veoma neobično”.

Ovakva građevina, dodala je ona, ne može se naći ni na jednom drugom mjestu u svijetu. Sa žarom u očima poručuje da je oduševljena Sutjeskom, ali i cijelom Srpskom i njenim narodom, za koji kaže da je veoma gostoljubiv.

– Mnogo sam čitala o ovome, ali sve je mnogo drugačije kada dođete i uvjerite se u sve ljepote ovog mjesta, koje je za mene nešto najljepše što sam ikada vidjela. Ovo nije samo običan nacionalni park, već mnogo više od toga, jedinstveno mjesto koje vrijedi posjetiti – rekla je Džesi, dodavši da se ovako neobična i dragocjena priroda rijetko sreće.

Žao joj je što se ranije nije upoznala sa znamenitostima Srpske. Prema njenim riječima, Sutjeska se može istraživati, ne samo na polju istorije, arhitekture i umjetnosti, već i u oblasti biologije, ali i drugim bogatstvima ovog mjesta. Poručuje da bi svi koji su zainteresovani za naučna istraživanja trebalo da posjete ovaj park. U istraživanju Sutjeske Džesi su pomogle koleginice sa beogradskog Filozofskog fakulteta koje je, takođe, opčinila umjetnička vrijednost spomen-kompleksa.

V.d. direktora NP “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže da će u ovoj godini početi rekonstrukcija spomen-kuće.

– Već naredne sedmice očekujemo da će stići posebne mašine iz Banjaluke koje će obaviti pjeskarenje spomenika, nakon čega će mu biti vraćen stari sjaj. Uz pomoć Vlade RS smo obnovili rasvjetu u Dolini heroja, a očekujemo pomoć i u kompletnom oživljavanju Sutjeske – rekao je Pavlović.

Brazilci snimili spot

Članovi popularnog rok benda “Fresno” iz Brazila zaljubili su se u Nacionalni park “Sutjeska”, gdje su snimili spot za novu pjesmu “Akordar”, što na portugalskom znači “Probudi se”.

Brazilci godinama istražuju spomenik i kažu da su naučili sve o slavnoj Bici na Sutjesci iz Drugog svjetskog rata i simbolici spomenika, koji je postao i simbol njihovog benda. Frontmen ove grupe Lukas Silveira objasnio je da spomenik na Sutjesci, koji je urađen tako da predstavlja prolaz kroz koji su partizani izašli iz njemačkog obruča, nosi univerzalnu poruku, koja može biti inspiracija ljudima širom svijeta.