Druženje vjerskih službenika u opštini Rogatica

17.02.2016.

Popovi u Rogatici

PUNO ZAJEDNIČKIH INTERESA

ROGATICA – Bijela sala motela „Park“ u Rogatici sinoć, utorak 16. februara, bila je mjesto u kome je održan jedan nesvakidašnji skup.

U organizaciji starješine crkve Svete Trojice protojereja stavrofora Rajka Cvjetkovića i podršku glavnog imama Meldžisa Islamske zajednice u Rogatici Amela Kozlića, prvi put u poratnom periodu sastali su se sveštenici Srpske pravoslavne crkve koji bogosluže u rogatičkoj i boričkoj crkvenoj opštini i imami u džamijama Meldisa Rogatica i Žepa.

Uz organizatore skupa prote Rajka Cvjetkovića i efendije Kozlića, učestvovali su protojerej-stavrofor u penziji Milorad Novaković, koji je u Rogatici službovao skoro 35 godina, jereji Zoran Jerinić i Predrag Masal, koji sa đakonom Stefanom Andrićem bogosluže u Crkvenoj opštini Rogatica, i jerej Njegoslav Jelisić, paroh borički, te imami džamija u Žepi Edin Šljivar, u Gođenju Elvedin Selimović i Kramer Selu Senaid Gačić.

– Pošto radimo na istim poslovima – propovjedanje kako biti čovjek i zadobiti carstvo nebesko, večeras smo se uz Božiju pomoć sastali da se upoznamo s ciljem pokazivanja ljubavi i tolerancije jednih prema drugim u interesu vjernika i naroda koga zastupamo, okruženja i države u cjelini, rekao je prota Rajko Cvjetković.

– Ja i efendija Kozlić, dodao je on, i do sada smo se sastajali s vremerna na vrijeme i uz kaficu razgovarali uglavnom neoficijelno i ne ulazeći dublje u naše poslove i odnose. Ali, zato ostale imame nisam čak ni poznavao, a vjerujem ni oni mene i sve moje kolege sveštenike. Ovo je prilika da se bolje upoznamo, jer smo upućeni jedni na druge po onoj Božijoj – Ljubi bližnjega svojega kao samoga sebe.

Efendija Amel Kozlić je glavni imam Meldžisa Islamske zajdnice Rogatica, koje obuhvata oko 80 posto teritorije opštine Rogatica i blizu 50 posto opštine Sokolac. Ostalih 20 posto opštine Rogatica pripada Meldžisu Žepa i na cijelom području tokom godine boravi oko 500 stalnih povratnika. Taj broj se u ljetnom periodu i za vrijeme vikenda je daleko veći, reče on.

– Ja sam, dodaje imam Kozlić, na službu u Rogaticu došao početkom juna 2010. Iako sam završio osnovnu i srednju školu i fakultet, ovdje sam se prvi put susreo sa pripadnicima pravoslavne vjere. Bio je to Srbin Danko Nedić u motelu „Park“. Tada su „pukle“ moje predrasude o Srbima kao ljudima i načinu njihova života koje su vodile ka diskriminaciji i nepoštivanju drugog i drugačijeg.

– Danas sam i ja sasvim drugi čovjek. Ovdje sam sa porodicom koja broji pet članova, od kojih dvije moje kćerke već pet godina idu u Osnovnu školu „Sveti Sava“ ovdje u Rogatici i nikad nismo imali bilo kakvih problema. Nemaju ih ni naši povratnici. Zadovoljni smo i odnosom nadležnih u opštini koji su nam omogućili da nesmetano obnovimo 17 od ukupno 18 predratnih džamija, kazao je još efendija Kozlić.

Vjerski službenici sa područja opštine, bez ikakvih drugih posrednika, ostali su u razgovoru više od dva sata. Bilo je i emotivnih priča, priča o egzistenciji i drugim, ponekad i ličnim utiscima, nakon čega svi smo se složili da je skup dobro došao u obostranom interesu. Otišlo se i dalje pa je zaključeno da imamo dosta zajedničkog međusobno i u radu sa vjernicima. Zato ćemo nastaviti sa češćim druženjima. Dogovorili smo i neke zajedničke akcije kao što je pružanje pomoći djeci ometenoj u razvoju „Naša mladost“ u Rogatici i drugim kojim je ona potrebna. Sve u svemu, bio je to koristan razgovor od koga mogu imati koristi obje vjeroispovjesti u našoj opštini bez uticaja bilo koga sa strane, reče prota Rajko Cvjetković.