Fočanka Marina Davidović najbolji student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

26.02.2016.

marina-davidovic

FOČA – Marina Davidović iz Foče koja je stekla zvanje diplomiranog inženjera geodezije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu proglašena je za najboljeg studenta generacije ove visokoškolske ustanove Priznanje dvadesettrogodišnjoj uspješnoj Fočanki biće uručeno u maju, na promociji diplomaca.

Marina je oduvijek voljela Matematiku i Fiziku. Upravo to ju je, nakon završene Gimnazije u Foči, uz savjet roditelja, opredijelilo da primjenjene prirodne nauke izučava na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, studijski program Geodezija i geomatika. Za više od četiri godine studija na ovoj visokoškolskoj ustanovi pokazala je izvanredna znanja i sposobnosti, za koje tamošnji profesori kažu da se rijetko sreću u današnjim vremenima.

-Mene su prije par dana pozvali sa fakulteta i rekli mi da sam izabrana kao najbolji student fakulteta. Naravno da mi je čast i svakako da sam zadovoljna. To je dodatan motiv da se i dalje bavim naukom, što i radim. Trenutno sam na master studiju takođe u Novom Sadu, nakon čega mi je želja i doktorski studij. Imam želju da ostanem na fakultetu, za šta ima i naznaka-priča Davidovićeva.

Tokom školovanja na prvom ciklusu studija Marina je učestvovala na brojnim međunarodnim takmičenjima gdje je osvajala značajne nagrade i sa kolegama istraživala nove naučne metode.

-Jedno od zapaženih takmičenja bilo je Internacionalni miting geodeta, koji se održava jednom godišnje. U 2014.godini išla sam u Istanbul, a u Finsku prošle godine. Na ovom takmičenju postoje dvije kategorije, slikovito prikazivanje naučnog rada ili poster, a druga je prezentacija. Okitili smo se tada prvim mjestom, jer je moja grupa radila savremene metode premjera-priča Davidovićeva.

Marinin indeks krase samo desetke. Mladu geodetkinju, osim uspjeha krase skromnost i prizemljenost, iako je dokazala da tehničke nauke nisu samo za muškarce.

-Geodezija je zapravo tehnička disciplina koja se bavi premjeravanjem zemljine površine, obradom tih podataka i kreiranjem karata, planova i čuvanjem u bazi, odnosno katastrima. Žene su možda malo u nezavidnom položaju kada je u pitanju posao geodete, ali ipak se tu za njih nađe dosta posla oko obrade tih podataka, dok muškarcima pripada onaj dio posla na terenu. Geodezija je jedna od najperspektivnijih nauka, jer u našem društvu se konstano nešto gradi, mjeri, planira i mijenja, nije tačno da se samo kvari-ističe mladi inženjer geodezije.

Da biste bili najbolji student, ne morate biti kampanjac, ali ni da se baš svega odreknete-tvrdi Marina.

-Najvažnija je organizacija, kada je ispitni rok zna se da ti dani traže konstantan rad, ali sve semože stići. Ja se ne odričem ničega, imam i hobije, a to je učenje jezika. Engleski jezik sam savladala, sada trenutno izučavam i Njemački, a volim i da kuvam i sređujem životni prostor, jer prvo treba srediti svoju kuću, pa onda sve ostalo-kaže Davidovićeva.

Marina je još jedan dokaz da studenti iz Republike Srpske, van njenih granica, i te kako briljiraju u akademskom svijetu i polju nauke.

Istraživački rad i usavršavanje

Tema za koju se Marina naročito vezala i koja će ujedno biti i njena master teza jeste 3D katastar.

-To je nešto moderno, primjenjivo, a u istom pravcu razmišljam i kada je u pitanju doktorski studij-priča Davidovićeva.