“Hidroelektrane na Drini” ne traže konobare

18.02.2016.

HE na Drini

VIŠEGRAD – Uprava preduzeća “Hidroelektrane /HE/ na Drini” Višegrad saopštila je povodom štrajka glađu sina poginulog borca Njegoša Tomića iz Višegrada, koji traži zaposlenje u ovom preduzeću, da ovo nije ugostiteljsko preduzeće kojima su potrebni konobari, te da su im neophodni kadrovi za oblast proizvodnje električne energije, što se mora uvažavati prilikom zapošljavanja.

U saopštenju ovog preduzeća se navodi da su sva dosadašnja zaposlenja realizovali u skladu sa zakonom i dobijali spiskove iz Zavoda za zapošljavanje, a prema stvarnim potrebama preduzeća u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta.

“Prema našoj evidenciji, Njegoš Tomić je aplicirao u decembru 2013. godine za posao u HE na Drini, ali mi nismo imali potrebe da zapošljavamo konobare, što je gospodin Tomić po obrazovanju, jer nemamo restoran društvene ishrane”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da oni razumiju tešku situaciju, ne samo porodice Tomić, nego i ostalih porodica iz boračkih kategorija i napominju da je preduzeće u prethodnom periodu zaposlilo više od 30 članova porodica poginulih boraca, a više od 80 odsto svih zaposlenja su iz tih kategorija i socijalno ugroženih višečlanih porodica u kojima niko nije radio.

“Spremni smo kao društveno odgovorna Uprava preporučiti našim poslovnim prijateljima u gradu da zaposle gospodina Tomića u njegovoj stručnoj spremi i da se tako riješe svi njegovi probleme, mada nam je rečeno da mu je već nuđeno da radi u lokalnom hotelu i u nekim ugostiteljskim objektima u gradu, što nije prihvatio”, navode u saopštenju.

Preduzeće HE na Drini saopštilo je da je dobilo najveće priznanje Boračke organizacije Republike Srpske 2012. godine za najbolju saradnju u smislu zapošljavanja članova porodica iz boračkih kategorija u prethodnim godinama.

U saopštenju ističu da već duži niz godina ne postoji nepotizam u ovom preduzeću prilikom prijema radnika, po čemu su prepoznatljivi u javnom sektoru jer imaju ogromne potrebe i pritiske za zaposlenjem.

“Ovim saopštenjem Uprava preduzeća namjerava da zaštiti ugled koji bi aktivnostima i izjavama gospodina Njegoša Tomića mogao biti narušen”, navodi se u saopštenju.

Sin poginulog borca Vojske Republike Srpske Njegoš Tomić iz Višegrada juče je počeo štrajk glađu u parku Mladen Stojanović u Banjaluci.