Jača stočarstvo u Rogatici – podijeljene 42 steone junice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 20. februara 2016. 058.ba

JICA junice

ROGATICA – Nedavno potpisani ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima u Rogatici kojim je Japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA (Džajka) projektom „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ obezbjedila 42 steone junice danas su i praktično realizovani.

Mijoši Hiroki, glavni savjetnik i ekspert za urbani i regionalni razvoj i izgradnju mira u Džajki, kancelarija u Skelanima, u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Opštine Rogatica, kao partnera u projektu, predali su junice stočarima.

– Ovim se okončava dio projekta koji uz pomoć Džajke provodimo već dvije godine. Ovoga puta dijelimo 42 visoko steone junice, kupljene u Austriji vrijednosti oko 5000 maraka, u prvom redu dobivaju domaćinstva koja su u stanju socijalne potrebe, a ciljna grupa su mladi koji imaju više djece i opredijelili se da ostanu na selu i bave se poljoprivredom. Rezultat toga već se osjeća. Većina onih koji su dobili ove donacije ne dolaze u opštinu da traže posao pa čak i socijalnu pomoć, reče načelnik opštine Tomislav Puhalac.

JICA junice 2

– Pored socijalne ovaj projekat, naglasio je Puhalac, ima i razvojnu komponentu.

Prvo tele koje donese donirana krava, opet uz posredstvo Džajke i resornog odjeljenja opštine, ustupiće se stočarima koji su već formirali farmu u cilju „popravke“ pasminskog sastava i brojčanog jačanja postojeće farme.

Među onim koji su dobili junicu je i mladi domaćin Željko Vojnović iz sela Maravići, koji sa još pet članova porodice isključivo živi od poljoprivreede. U njegovoj štali i toru su još dvije krave i oko 100 ovaca i junica koju je dobio dobro će mu doći ne samo da poveća brojno stanje grla krava, nego i da popravi pasimnski sastav. Mlijeko zasad ne prodaje mljekarama, već od njega pravi sir i kajmak koje koristi u domaćinstvu. Višek bez teškoće plasira na pragu kuće poznatim mušterijama.

Junicu je dobio i povratnik u selo Kukavice Asim Smajilović. On reče da mu je ovo prva donacija za 11 godina od kako se vratio u svoje selo i da mu ona puno znači, jer je nezaposlen. Kod kuće ima dvije krave i desetak ovaca od kojih živi on, supruga i jedno dijete. I on mlijeko zasad koristi u domaćinstvu, a ako bude viška ponudiće ga mljekarima.

JICA junice 3

Novinarima se obratio i koordinator Džajke na projektu Mijoširi Hiroki. On je rekao da projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ Džajka realizuje u više segmenata. Osnovni je poljoprivreda i posebno stočarstvo u prvom redu ovčarstvo i govedarstvo. Uz to pomažu i razvoj pčelarstva doniranjem rojeva pčela i osnovnog pčelarskog pribora i literature i voćarstva doniranjem sadnica šljiva i jabuka. To se već kontinuirano radi posljednje dvije godine i nastavlja u ovoj, trećoj.

Jedna od doniranih junica došla je porodici Slaviše Neškovića u Zaganovićima kod Rogatice u kojoj je tri malodobne kćerke. Već se odomaćila u novoj sredini i svi ukućani je maze i paze.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,