Japanci doniraju 40 junica seljacima u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 05. februara 2016. 058.ba

JICA junice u Rogatici 2

ROGATICA – Iz partnerstva sa Japanskom razvojnom agencijom JICA (Džajka) koja već treću godinu u opštinama Rogatica, Srebrenica i Bratunac realizuje projekat „Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj“ danas, načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac potpisao je ugovor sa 40 poljoprivrednih proizvođača kojim će besplatno biti dodijeljeno 40 steonih junica.

– Dodjela junica ima socijalni karakter i dobivaju ih porodice u kojim je više članova, a cilj je samoodrživost poljoprivrednih gazdinstava i popravak života na selu posebno kod mlađih koji su se opredjelili da se bave poljoprivredom, rekao je načelnik Puhalac.

Korisnici ove donacije koja po grlu vrijednosno iznosi oko 5000 maraka dužni su da životinju drže najmanje 5 godina, da sa njom gazduju na principu dobrog domaćina, da imaju adekvatan štalski prostor i da donatoru, odnosno opštini kao njegovom partneru, stave na raspolaganje prvo tele bez obzira na pol.

JICA junice u Rogatici

Među potpisnicima ugovora ovoga puta, jer je prošle godine već bila još jedna isporuka od 22 grla, bila je i Maja Gluhović iz Božina, koja ima 9 djece, muža i svekrvu, a niko ne radi, Miodrag Grujičić iz Stare Gore sa 4 djece i Mehmedalija Katica iz Burata sa 4 člana porodice i tako redom.

Dodjelu krava propratila je i potrebna edukacija. Uz potpisivanje ugovora posredstvom Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Miniistarstva za poljoprivredu Srpske, Poslovna jedinica Sokolac, odmah je održano predavanje na temu „Uzgoj dobre krave i matično knjigovodstvo u govedarstvu“.

Govoreći o saradnji „Džajke“ sa Rogaticom načelnik Puhalac rekao je da je ona plodna i vrlo korisna. Uz 22 grla steonih junica, prošle i pretprošle godine ovdje je došlo 80 mini stada ovaca (4 ovce i jedan ovan), 13700 sadnica šljiva i jabuka, 20 pčelara dobilo je po dva roja i najpotrebniji pribor za bavljenje pčelarstvom. Došao je i dio mehanizacije za ratarstvo i tako dalje i, što je jako bitno, sve je to propraćeno potrebnom obukom.

Načelnik je rekao i to da se saradnja sa Džajkom nastavlja ove i nardne 2017. godine, a to će reći da slijede nove donacije sa osnovnim ciljem jačanje sela bez koga nema razvoja opštine i šire društvene zajednice.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,