Nacionalni park “Sutjeska” na skupu o zaštićenim područjima

29.02.2016.

Nacionalni park Sutjeska

FOČA – Predstavnici Nacionalnog parka “Sutjeska” učestvovali su na skupu o zaštićenim područjima, koji je održan u Hrvatskoj, a akcenat je stavljen na unapređenje kvaliteta života stanovništva koje živi u zaštićenim područjima i na promociju održivog korištenja prirodnih resursa.

Glavna tema bila je određivanje indeksa zaštićenih područja, izrada metodologije za praćenje uzajamnog djelovanja zaštićenih područja i lokalne zajednice, kao i uspostavljanje temelja buduće saradnje između parkova, saopšteno je iz Nacionalnog parka “Sutjeska”.

Susret predstavnika parkova iz sedam zemalja regiona u okviru projekta “Zaštićena područja za ljude i prirodu” održan je u Pećinskom parku “Grabovača” u Perušiću.

Skup je održan u organizaciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode “Adria” i Mreže zaštićenih područja “Parkovi Dinarida”.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović najavio je da je Nacionalni park “Sutjeska”, sa kolegama iz parkova i uz podršku Svjetske organizacije za zaštitu prirode “Adria”, planirao nekoliko projekata.

“U toku ove godine bićemo domaćini susreta poslovodstava parkova i predstavnika Svjetske organizacije za zaštitu prirode `Adria`. Cilj nam je da utvrdimo pravila za pristup fondovima EU da bismo poboljšali turističku ponudu i značajno unaprijedili zaštitu prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa u parkovima”, rekao je Pavlović.

U Svjetskoj organizaciji za zaštitu prirode “Adria” istakli su da je u parkovima neophodno posvetiti veću pažnju izgradnji mehanizma saradanje sa lokalnim zajednicama.

Učesnici skupa o zaštićenim područjima, koji je održan 25. i 26. februara, saglasili su se da će naredni četvorogodišnji ciklus kroz ovaj projekat biti uspješan u svim zaštićenim područjima.

Skup u Perušiću okupio je više od šezdeset predstavnika parkova iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Albanije.

U Pećinskom parku “Grabovača” održana je i sjednica Upravnog odbora i Generalna skupština Asocijacije Mreža zaštićenih područja “Parkovi Dinarida”, na kojoj je usvojen program rada i finansijski plan za 2016. godinu.

“Posebno nas raduje prijem novih 11 zaštićenih područja u članstvo mreže, čime će naš uticaj u regiji biti značajno uvećan”, predsjednik mreže Zoran Mrdak.

Mreža “Parkovi Dinarida” poslije ove skupštine broji 63 člana. Ova mreža osnovana je u Podgorici u decembru 2014. godine.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode osnovana je 1961. godine, djeluje na pet kontinenata, a predstavništva ima u više od 90 zemalja.