Neobičan jubilej Rogatičanina Save Malovića

12.02.2016.

Sava Malovic

PENZIONER VIŠE OD POLA VIJEKA

ROGATICA – Sava Malović iz Rogatice rođen je 15. septembra 1925. i po tome spada u red starijih žetelja opštine Rogatica i Sokolac, jer je rođen u tamošnjem selu Sijerci od oca Stojana i majke Stoje.

Ali, ono po čemu je čika Sava na samom vrhu piramide ne samo ovih opština nego i šire, jesu godine penzijskog staža. Ušao je u 57 godinu od kako je postao penzioner sa 37 godina života i 24 godine penzijskog staža u čemu je efektivnog rada samo 14 godina i 5 mjeseci. Ostalo je beneficija za učešće i NOR-u i poslije rata na poslovima milicionara.

Zanimljiva je životna priča čika Save. U NOB-u kao pripadnik Romanijskog partizanskog odreda stupa avgusta 1942. sa nepunih 18 godina i ostao do kraja rata 15. maja 1945. Iz rata je izašao u činu vodnika, dva ranjavanja i 40 posto invalidnosti.

To mu ipak nije smetalo da vojničku uniformu zamijeni uniformom Narodne milicije. „Gonio“ je, kako reče, okorjele ustaše “križare“ u derventskom kraju, „šumnjake“ po Romaniji i usput završio podoficirsku školu milicije u Sarajevu. Poslije komandirovanja Stanicom milicije u Pribiniću kod Teslića i u Međeđi kod Višegrada, dolazi u Rogaticu. Došao i ostao do današnjih dana.

U Rogatici je svio i porodično gnijezdo sa Rajkom Vukašinović iz ovdašnjeg sela Mahala. U skladnom braku rodili su dva sina i kćerku.

I pored toga što je revnosno obavljao posao milicionara Sava nije dugo ostao u miliciji. Bez uvjerljivog obrazloženja penzionisan je krajem oktobra 1959.

Razlog za rano penzionisanje „otkrio“ je mnogo kasnije. „Penzionisao“ ga je mlađi brat Aleksa koji je jedno vrijeme tokom rata proveo je u četnicima i čak poginuo 28. maja 1945.

Nakon penzionisanja prva Savina penzija bila je 18.000 dinara. U to vrijeme dobra i omogućila je da Sava iškoluje oba sina na fakultetima a kćerku u srednjoj školi.

Danas čika Sava penzionerske dane provodi u „svojoj“ Rogatici. Djeca su otišla svojim putem. Supruga Rajka mu je umrla prije 5 godina. Sada u dvosobnom stanu živi sam od 337 maraka penzije, boračkog dodatka i invalidnine iz partizanskih dana.

– Dobro mi je, kazuje on. Djeca mi navrate, ali su moji češći „gosti“ kostobolja i druge staračke bolesti kao što je slabljenje vida i sluha. Izdaje i snaga, sporije se kreće, ali evo me u desetoj deceniji života. Neda se starina, šali se čiča Sava.

Za dug život on nema recept. Sve je, reče, u Božijim rukama. Ja, na primjer, pušim preko 60 godina. Za dan i noć po jednu paklicu nekad sarajevske bijele „Drine“, a sada pušim „Vinston“. Uvijek sam popio po koju, ali nikad me niko nije vidio pijana. Družio sam se s ljudima. I sada sjedem sa kolegama penzionerima, popričamo, zapalimo po koju i, zna se, vraćamo sjećanja na na mladost i stara vremena. Ne rijetko, bogami, i nova, posebno o životu penzionera od kojih mnogi nažalost jedva sastavljaju kraj s krajem, a godine pritišću.