Njegoš Tomić: “Vratiću 5000 KM kad mi država da posao” (VIDEO)

25.02.2016.

tomic-njegos

VIŠEGRAD – Njegoš Tomić iz Višegrada, koji već danima štrajkom glađu traži zaposlenje, privatni je preduzetnik i nije na evidenciji Zavoda za zapošljavnje.

Iz te institucije kažu da su prošle godine, kroz program samozapošljavanja, Tomiću odobrili 8 000 maraka podsticaja za pokretanje privatnog biznisa. Poljoprivrednom gazdinstvu “Njegoš” iz Višegrada, do sada su isplatili 70 odsto sredstava ili oko pet hiljada maraka.

“Implementacija ugovora je krenula u avgustu prošle godine. Do sada gospodinu Tomiću Zavod je prebacio nekih 5600KM. Uvidom u dokumentaciju on je što se tiče Zavoda zaposleno lice”, rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Njegoš Tomić, na sve to danas nije ni trepnuo. Ne spori da je od Zavoda dobio novac za samozapošljavanje i da ga je potrošio, ali ni osmi dan ne odustaje od štrajka glađu. I dalje od Vlade traži posao. Kaže da je planirao da se bavi stočarstvom, ali taj posao nije ni započeo. Vratio je dugove, pa nije uspio da kupi ni jednu jedinu ovcu.

“Otvorio sam poljoprivredno gazdinstvo, ono postoji tako kao fiktivno ali to ne može da funkcioniše. Tek prošle godine su ta sredstva uzeta, mislim u septembru, ali evo ja ću državi da vratim tih 5 000 maraka neka država meni da zaposlenje”, rekao je Tomić.

Posao traže i članovi odbora djece poginulih boraca iz Bijeljine koji su u Banjaluku došli da podrže Njegoša i Danijelu. Ni njima nije sporno što je Njegoš već dobio pare za pokretanje biznisa, jer, kako kažu, problem treba sistemski riješiti.

“Da se ovaj iznos poveća recimo na 15 000? Ni to nije rješenje.To nije dugoročno rješenje. Šta mi i ako otvorimo neku firmicu ili neku prodavnicu za te sitne pare, ne mora značiti da ćemo mi moći godinama naše porodice da prehranjujemo. Ja imam 28 godina, hoću da osnujem porodicu hoću da radim”, kazao je Mišo Poletan, predsjednik Odbora djece poginulih boraca iz Bijeljine.

Iz Ministarstva rada poručuju da sredstva nisu mala i da se Njegoš Tomić za takav vid pomoći sam opredijelio, ali ih, kako kažu, nije potrošio onako kako se prema ugovoru obavezao. Tomić odgovara da će svaku marku vratiti kada mu država nađe posao.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!