Obrazovanje poljoprivrednika u Rogatici

14.02.2016.

Predavanje mlijeko u Rogatici

DOBROM PRAKSOM DO VIŠE MLIJEKA

ROGATICA – Polazeći od činjenice da u opštinama na Romaniji iz godine u godinu raste broj visokomliječnih krava i da se proizvodnjom mlijeka bavi sve više proizvođača, nadležni u ovim opštinama – udruženja mljekara i odjeljenja za privredu lokalnih zajednica, uz pomoć i podršku zaposlenih u Poslovnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srpske, odlučili su da u opštinama Rogatica, u kojoj je, primjera radi, 70 stočara prošle godine proizvelo i mljekarama „Pađeni“ i „Milkos“ isporučili preko 425.000 litara mlijeka, i Sokolac organizuju zimsku školu koju su nazvali „Dobra poljoprivredna praksa u proizvodnji mlijeka“.

Programom škole, koji će se realizovati četvrtkom, prije podne u Rogatici, a popodne u Sokocu, u periodu 4. februar – 10. mart, preko istaknutih poljoprivrednih i veterinarskih stručnjaka, obrađivaće se najaktuelnije teme iz oblasati uzgoja i zaštite goveda, posebno muznih krava.

Na prvom predavanju obrađivana je papirologija oko registracije, kalkulacija i vođenja knjigovodstva farmera oko proizvodnje mlijeka.

Predavanje mlijeko u Rogatici 2

Drugim predavanjem, koga je održao mladi veterinar sa Sokoca Mirko Stanišić, obrađena je tema „Zarazne bolesti goveda i hranidbelno-metabolički poremećaji kod krava“

Naredna predavanja biće na temu ishrana krava sa balansiranjem obroka i tako redom do 10, marta kada će biti riječi o značaju sijanih travnjaka u proizvodnji voluminozne stočne hrane na količinu proizvedenog mlijeka, a obaviće se razrada pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčane podsticaje i nekih drugih akata na putu do ekonomičnije i veće proizvodnje lijeka.

Polaznici škole na kraju dobiće i sertifikat o završetku iste koji bi trebao doprinijeti poboljšanju stanja u proizvodnji mlijeka u ovom kraju.