Planinarski pohod “Mika Savić-Piri

28.02.2016.

Planinari Mika Savic Piri

FOČA – Stotinjak planinara učestvovalo je na memorijalnom pohodu “Mika Savić-Piri”, koji je organizovalo Planinarsko društvo “Zelengora” iz Foče.

Planinari su juče šetali 16 kilometara od planinskog prevoja Bakić, na putu Foča-Pljevlja, preko Slabića, Kručiških brda do Planinarskog doma “Zabrana”.

Pohod je trajao šest časova, a polovina planinara, koja se sa Slabića uputila na planinu Pliješ, na 1.717 metara nadmorske visine, pješačila je dodatnih sat i po.

Predsjednik Planinarskog društva “Zelengora” Karlo Šimović kaže da su učesnici imali priliku da promijene više godišnjih doba.

“Na početku se gazilo kroz snijeg, da bismo kasnije naišli na pravo proljeće, već je i šafran iznikao. Svi su se oduševili prirodom, ali i dočekom u domu”, rekao je Šimović.

Planinari Mika Savic Piri 2

On ističe da se pružao divan pogled na sniježnu Zelengoru, te da je vrijeme bilo idealno, a da je magla na momente zaklanjala vidik.

Na Krušučkim brdima napravljen je predah za čaj, a na samom finišu, u Planinarskom domu “Zabrana” učesnici su se okrijepili planinarskim pasuljem, koji su spremili domaćini.

U kamin sali doma, dodijeljene su zahvalnice planinarskim društvima, koja su učestvovala u pohodu, a druženje je nastavljeno uz muziku i pucketanje vatre.

Pohod, koji se održava već 20 godina, posvećen je fočanskom planinaru Miki Saviću.