Potpisan sporazum o gradnji puta uz Taru

09.02.2016.

Sporazum o putu uz Taru

FOČA – Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i načelnik opštine Foča Radisav Mašić potpisali su danas sporazum o probijanju trase puta desnom obalom rijeke Tare za potrebe rafting turizma, koje će svojom mehanizacijom obaviti Oružane snage BiH.

Planirana je izgradnja puta dužine 18,5 kilometara, koja će početi sredinom aprila i koja će, prema sporazumu, trajati 35 dana.

Zahvaljujući novoj trasi fočanski rafteri više neće morati da prevoze turiste kroz teritoriju Crne Gore da bi došli do polazne tačke za spust čamaca.

Jerinić je istakao da će ovim biti poboljšan kvalitet rafting ponude, te da će se značajno olakšati posao rafterima.

“Oni više neće imati potrebu da prelaze granicu, a samim tim će smanjiti određene troškove i takse koje plaćaju u Crnoj Gori. Ovo je značajan dan za opštinu Foča, Republiku Srpsku i BiH”, rekao je Jerinić.

Mašić kaže da će se put graditi zajedničkim sredstvima opštine Foča, Ministartsva odbrane BiH i resornih ministarstava Republike Srpske, a da će rafting kampovi obezbijediti smještaj i hranu za radnike.

“Mi smo iz budžeta za ovu godinu planirali da izdvojimo 200.000 KM za plaćanje goriva i tekućih troškova, a put će, kako računamo, koštati oko milion i po”, rekao je Mašić.

On je uvjeren da će izgradnja ovog puta omogućiti bolju kontrolu rafting turizma.

U opštini Foča posluje više od 20 rafting kampova i klubova, koji su prije devet godina pokrenuli inicijativu za gradnju ovog puta.

“Veseli nas potpisivanje ovog sporazuma jer smo imali neviđene probleme oko prelaska granice. Ovaj put omogućiće i pojačanu kontrolu prolaska svih gostiju koji idu na Taru”, rekao je predsjednik Udruženja fočanskih raftera Miroslav Davidović.

Izgradnju puta desnom obale Tare, u decembru prošle godine, na sastanku sa rukovodstvom opštine Foča dogovorili su ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković.