Pravo na tuđu njegu i pomoć koristi 295 lica

SRNA - Jovana Borovčanin - 12. februara 2016. 058.ba

Novac

VIŠEGRAD – U opštini Višegrad pravo na tuđu njegu i pomoć koristi 295 bolesnih i starih lica.

„Od toga, njih 55 ne može živjeti bez ove pomoći, jer je riječ o nepokretnim i slijepim licima za koja se pojedinačno izdvaja po 165 KM mjesečno“, rekao je direktor Centra za socijalni rad u ovoj opštini Miladin Baranac.

On je naveo da 240 lica prima dodatak za tuđu njegu i pomoć drugog lica, i da spadaju u kategoriju lica koja su djelimično zavisna od ove pomoći i primaju po 82,50 KM mjesečno.

Baranac ističe da je u prošloj godini pravo na novčanu pomoć od 123 KM mjesečno koristilo 75 lica.

Na području opštine pravo na dječiji dodatak koristilo je 197 lica, a materinski dodatak 43 porodilje, dok je neto plate preko Centra za socijalni rad primalo 23 žena za korištenje porodiljskog odsustva.

Pravo na pomoć za opremu novorođenčadi koristilo je 67 lica.

Baranac je pojasnio da polovinu sredstava za socijalna davanja u oblasti prava na dječiji dodatak, dodatak za njegu i pomoć drugog lica, kao i zdravstveno osiguranje sufinansira Vlada Republike Srpske, a polovinu lokalna zajednica.

On kaže da su u prošloj godini isplate korisnicima socijalne pomoći bile redovne i nije bilo kašnjenja u izmirivanju obaveza prema najugroženijim kategorijama stanovništva.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: