Predstavnici iz Rudog na sajmu “Fruit logistika 2016”

10.02.2016.

Rudo na sajmu Fruit logistika

RUDO – Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saranji sa SIPPO (Switzerland Global Enterprise (SIPPO)) i projektom „Podrška trajnim rješenjima Revidirana strategija za sprovođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“, kojeg implementira UNDP (UNDP), organizovala je poslovnu posjetu kompanija iz BiH sajmu „Fruit logistika 2016“ (FruitLogistica 2016), koji je održan od 03. do 05.02.2016. godine u Berlinu.

U privrednoj delegaciji Bosne i Hercegovine koja je bila u posjeti sajmu, pored predstavnika organizatora bili su i predstavnici: Jaffa Komerc (Mostar), PZ Uvac-Rudo p.o. (Rudo), ESOF d.o.o. (Donji Vakuf), Starnet d.o.o. (Bugojno), Eko Bel (Laktaši), Mushrooms trade (Laktaši), ZZ Brka Brčko (Brčko), Opšta zadruga BIOS p.o. (Visoko) i ZZ Gračanka (Gračanica).

Tokom boravka u Berlinu, bh. kompanije su imale priliku učestvovati u posjeti veletržnici u Berlinu i sajamskoj hali gdje je bila izložena oprema za pakovanje i etiketiranje voća i povrća (Fresh Conex), te posjetiti ostale potencijalne kupce i pokušati dogovoriti nove i konkretne poslove sa inostranim izlagačima.

Sajam „FruitLogistica“ je vodeći međunarodni događaj kada je riječ o tržištu svježeg voća i povrća. Ovaj sajam omogućava upoznavanje sa najnovijim dostignućima svjetskih proizvođača i distributera voća i povrća iz oblasti pripreme i plasmana proizvoda na tržište, uključujući pakovanje, sortiranje, transport, logistiku, skladištenje, reciklažu, kontrolu kvaliteta, marketing itd. U ponudi sajma, između ostalog, mogu se naći proizvodi iz oblasti svježeg voća i povrća, orašastog i suhog voća, začinskog bilja i začina, ukrasnog bilja kao i eko proizvoda.