Promovisan drugi broj istorijskog časopisa “Vekovi” čiji je glavni urednik Emir Kusturica

10.02.2016.

Andricev-institut-suton

ANDRIĆGRAD – U Istorijskom odjeljenju Andrićevog instituta u Andrićgradu predstavljen je drugi broj istorijskog časopisa ovog instituta “Vekovi”.

Novi broj “Vekova” na 138 strana donosi osam naučnih radova iz oblasti istorijske nauke i srpskog jezika. Autori su ugledni naučni radnici iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Časopisom dominiraju teme iz razdoblja Prvog svjetskog rata, srpsko-ruskih odnosa, ratne propagande i vojne cenzure u Velikom ratu.

“Vekove” otvara rad pod naslovom “1914. – neželjeni rat i skupe pobede” autora Mileta Bjelajca iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

Andrej Leonidovič Šemjakin iz Instituta slavjanovedenija Ruske akademije nauka priredio je članak “Aleksandar Treći i politička elita nezavisne Srbije”.

Borivoje Milošević sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci priredio je tekst o pisanju hrvatske štampe o Srbiji i Srbima početkom Prvog svjetskog rata.

Fedor Aleksandrovič Gajda sa Moskovskog državnog univerzitet Lomonosov autor je priloga “Balkan i ruska liberalna opozicija /1908─1914/”, a Andrej Vladislavovič Ganjin /Institut slavjanovedenija Ruske akademije nauka/ obradio je pitanje Zapadnih i Južnih Slovena – generalštabnih oficira u Rusiji u razdoblju od 1914. do 1922.

Vojnom cenzurom u ruskoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata bavio se Pol Simons sa Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, dok Denis Jurjevič Kozlov /Institut vojne istorije Ministarstva odbrane Ruske Federacije/ tretira slučaj jedne crnomorske ekspedicije austrougarske moranarice iz ljeta 1914.

Časopis zatvara rad Siniše Stefanovića /Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd/ pod naslovom “O javnoj upotrebi jezika i pisma”.

Glavni i odgovorni urednik “Vekova” je Emir Kusturica, a urednik Miroslav Perišić.

Časopis je štampan u tiražu od 200 primjeraka, a elektronska verzija biće uskoro dostupna čitaocima i na internet stranici Andrićevog instituta.

U Istorijskom odjeljenju Andrićevog instituta predstavljen je i Drugi tom Zbornika istorijskih svesaka iz 2015. godine. Ovo odjeljenje objavilo je do sada 24 broja “Istorijskih svesaka” za koja su tekstove pisali najpoznatiji domaći i strani istoričari.