Promovisan drugi broj istorijskog časopisa „Vekovi“ čiji je glavni urednik Emir Kusturica

SRNA - 10. februara 2016. 058.ba

Andricev-institut-suton

ANDRIĆGRAD – U Istorijskom odjeljenju Andrićevog instituta u Andrićgradu predstavljen je drugi broj istorijskog časopisa ovog instituta „Vekovi“.

Novi broj „Vekova“ na 138 strana donosi osam naučnih radova iz oblasti istorijske nauke i srpskog jezika. Autori su ugledni naučni radnici iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Časopisom dominiraju teme iz razdoblja Prvog svjetskog rata, srpsko-ruskih odnosa, ratne propagande i vojne cenzure u Velikom ratu.

„Vekove“ otvara rad pod naslovom „1914. – neželjeni rat i skupe pobede“ autora Mileta Bjelajca iz Instituta za noviju istoriju Srbije.

Andrej Leonidovič Šemjakin iz Instituta slavjanovedenija Ruske akademije nauka priredio je članak „Aleksandar Treći i politička elita nezavisne Srbije“.

Borivoje Milošević sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci priredio je tekst o pisanju hrvatske štampe o Srbiji i Srbima početkom Prvog svjetskog rata.

Fedor Aleksandrovič Gajda sa Moskovskog državnog univerzitet Lomonosov autor je priloga „Balkan i ruska liberalna opozicija /1908─1914/“, a Andrej Vladislavovič Ganjin /Institut slavjanovedenija Ruske akademije nauka/ obradio je pitanje Zapadnih i Južnih Slovena – generalštabnih oficira u Rusiji u razdoblju od 1914. do 1922.

Vojnom cenzurom u ruskoj vojsci tokom Prvog svjetskog rata bavio se Pol Simons sa Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, dok Denis Jurjevič Kozlov /Institut vojne istorije Ministarstva odbrane Ruske Federacije/ tretira slučaj jedne crnomorske ekspedicije austrougarske moranarice iz ljeta 1914.

Časopis zatvara rad Siniše Stefanovića /Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd/ pod naslovom „O javnoj upotrebi jezika i pisma“.

Glavni i odgovorni urednik „Vekova“ je Emir Kusturica, a urednik Miroslav Perišić.

Časopis je štampan u tiražu od 200 primjeraka, a elektronska verzija biće uskoro dostupna čitaocima i na internet stranici Andrićevog instituta.

U Istorijskom odjeljenju Andrićevog instituta predstavljen je i Drugi tom Zbornika istorijskih svesaka iz 2015. godine. Ovo odjeljenje objavilo je do sada 24 broja „Istorijskih svesaka“ za koja su tekstove pisali najpoznatiji domaći i strani istoričari.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,