Trinaest godina KUD „Sretenje“ u Rogatici [FOTO]

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 16. februara 2016. 058.ba

KUD Sretenje 13 godina (1)

KONCERT POKLON GLEDAOCIMA

ROGATICA – Povodom 13 godina od formiranja i krsne slave Sretenja Gospodnjeg u organizaciji KUD-a „Sretenje“ koje radi pri Crkvenoj opštini Rogatica i crkvi Svete Trojice koja će ove godine obilježiti 130 godina od osvećenja davne 1886, sinoć je u sportskoj dvorani u Rogatici upriličen veoma uspjeli koncert narodnih igara u izvođenju KUD-a „Sveti Đorđe“ iz Novog Goražda, „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva, „Prosvjeta“ iz Rudog, „Vojkovići“ iz Vojkovića, „Mladost“ sa Pala i domaćina KUD-a „Sretenje“.

KUD Sretenje 13 godina (4)

Pred punom dvoranom gledalaca koncert je otvorio predsjednik „Sretenja“ jerej Zoran Jerinić. U kraćoj besjedi on je istakao da se ova svečanost održava uz Božiju pomoć i blagoslov njegovog preosveštenstva vladike Eparhije zahumsko-hercegovačke Grigorija i podršku više donatora među kojima je i ŠG „Sjemeć“ i njegov direktor Milorad Jagodić kao ovogodišnji kum sretenjskog slavlja.

KUD Sretenje 13 godina (5)

Nakon toga na scenu su izašli folkloristi „Sretenja“. Igrali su kolo iz Crnorječja u Srbiji i već na početku zagrijali dlanove prisutnih ljubitelja narodnih igara.

KUD Sretenje 13 godina (6)

Aplauzi se nisu ni stišali a pred gledaoce su izašli simpatični folkloristi KUD-a „Vojkovići“ iz Sekcije u Trnovu sa igrama Srba iz Sarajevskog polja.

KUD Sretenje 13 godina (7)

Gosti iz KUD-a „Prosvjeta“ iz Rudog predstavili su se igrama iz Vranja i Južne Srbije. Pojačni bubnjarem Vladimirom Tomaševićem pobrali su dugotrajne aplauze.

KUD Sretenje 13 godina (8)

Simpatični su bili i gosti iz Novog Goražda. Igrali su kola iz Srbije. Smjanjivali su se „moravac“, „čačak“ i druga kola zapadne Srbije i Šumadije.

KUD Sretenje 13 godina (9)

Žestoka je bila i muška pjevačka drupa KUD-a „Sretenje“ koja je pjevala izvorne pjesme boričkog i sočičkog kraja.

KUD Sretenje 13 godina (10)

Prelijepa je bila i koreografija koju su izveli gosti iz KUD-a „Slavija“, nakon koje se prisutnim obratio sveštenik Gvozden Arambašić, osnivač i prvi predsjednik KUD-a „Sretenje“, koji sada bogosluži u Sremskoj Mitrovici. Pozdravio je prisutne, a „Sretenju“ poželio je da još dugo godina bude lučonoša i čuvar narodne tradicije ovog kraja i srpskih zemalja.

KUD Sretenje 13 godina (11)

Sudeći prema aplauzu iz gledališta, kruna koncerta bio je ipak nastup članova KUD „Mladost“ sa Pala.

KUD Sretenje 13 godina (12)

Mladen Krsman, dugoogodišnji folklorista, koreograf i stručni rukovodilac Paljana, reče da na slavu „Sretenja“ dolaze najmanje 10 godina. Za ovu priliku njegov ansambl upriličio je predpremijeru novog kola kome su dali ime „Đurđevdan u Posijanu“, a u stvari riječ je o igrama sa Kosova i Kosovoskog pomoravlja, u kome on ima i ulogu bubnjara, koju je, opšti je utisak, maestralno odigrao.

KUD Sretenje 13 godina (3)

Koncert su zatvorili svojim drugim nastupom članovi slavljenika KUD-a „Sretenje“ igrajući kolo „nišava“.

KUD Sretenje 13 godina (13)

Ono što je zanimljivo, među gostima nije bili predstavnika lokalne vlasti pa čak ni političkih partija iako je početak predizborne godine?!

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: , ,