U Dobrunu obilježen Dan boraca i Prvog srpskog ustanka

14.02.2016.

Karadjordev spomenik u Dobrunu

VIŠEGRAD – U manastiru Dobrun kod Višegrada danas je obilježan Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 212 godina od Prvog srpskog ustanka.

Obilježavanje je održano u organizaciji Boračke organizacije Republike Srpske i Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i srpskim ustanicima Vožda Karađorđa Petrovića služio je iguman manastira Dobrun Kalistrat, a zatim su položeni cvijeće na spomenik Voždu Karađorđu podignutom na spomeniku iznad manastira 2004. godine.

Cvijeće su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je i predsjednik vladinog Odbora, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, a u ime Vlade Srbije državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović.

Cvijeće su položili i predstavnik Ambasade Srbije u BiH, delegacije BORS-a, Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša, veterana, Udruženja civilnih žrtava rata, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i opštine Višegrad.

Pretohodno je u manastiru Dobrun, povodom obilježavanja Dana boraca i Prvog srpskog ustanka, služena Sveti liturgija.

Obilježavanje će biti nastavljeno u Višegradu gdje je za 12.00 časova planirano polaganje vijenaca na spomenik srpskim borcima na Trgu palih boraca.