Za štrajk Doma zdravlja krivo rukovodstvo

08.02.2016.

Dom zdravlja u Višegradu

VIŠEGRAD – Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Višegrad Pero Petrović rekao je Srni da je u Domu zdravlja Višegrad došlo do finansijskih problema zbog neadekvatnog rukovođenja i lošeg odnosa lokalne vlasti, te da je Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u potpunosti ispoštovao ugovor sa ovom ustanovom.

“Za vrijeme lokalne vlasti SNSD-a u Višegradu, izdvajanja za Dom zdravlja bila su do tri puta veća nego za vrijeme ove vlasti. Da su izdvajali koliko je SNSD izdvajao, ti problemi bi bili mnogo manji”, kaže Petrović.

On ističe da lokalna zajednica jedino radi na smjeni direktora i napominje da je ovo već treći direktor Doma zdravlja za vrijeme njihove vlasti.

Petrović dodaje da je Odlukom Vlade Republike Srpske Domu zdravlja Višegrad za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite za 2015. godinu doznačeno i dodatnih 75.000 KM, a od Fonda zdravstvenog osiguranja za 2015. godinu uplaćeno je 100.000 maraka.

“Pozivamo lokalnu zajednicu da se, nakon pružanja pomoći i ispoštovanog ugovora od resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, uključi u pomoć finansiranja Doma zdravlja, koja je obavezna da dijelom učestvuje u finansiranju zdravstvene zaštite svog stanovništva”, zaključio je Petrović.

Radnici Doma zdravlja Višegrad stupili su u štrajk 5. februara.

Trenutno dugovanje Doma zdravlja prema zaposlenima je pola plate za oktobar i plate za novembar i decembar u prošloj godini, kao i neplaćeni doprinosi za oko dvije godine.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi za vrijeme trajanja štrajka obezbijeđen je minimum procesa rada.