Zanimljivost iz okoline Rogatice – Plješevičko vidljivo nevidljivi krst

25.02.2016.

Pljesevicko vidljivo nevidljivi krst (2)

ROGATICA – Sa 2628 zvanično registrovanih stećaka opština Rogatica treća je u BiH po broju ovih kulturno-istorijskih spomenika. Nalaze se na 53 lokacije širom opštine. Među najvećim je nekropola Borak nedaleko od sela Burati i Stjenice sa evidentiranih 212 stećaka i kao istorijsko područje proglašena je nacionalnim spomenikom u BiH, a u toku je i aktivnost da ova skupina stećaka uđe u zaštitu UNESKA.

Pljesevicko vidljivo nevidljivi krst (3)

I ostale nekropole sa stećcima imaju svoju istorijsku težinu. Dobar primjer je nekropola Crkvina u Plješevici kod Rogatice. U njoj je 89 stećaka od kojih 80 sanduka i 9 sljemenika. Na tri sljemenika vide se ukrasni motovi od kojih se posebno ističe dvostruka spirala, a jedan stećak, neuobičajeno, ima krov na četiri vode.

Pljesevicko vidljivo nevidljivi krst (1)

Ovu nekropolu karakteriše i još jedna zanimljivost. Na jednom dvostrukom sanduku uz tek upornije gledanje primjećuje se krst za koji nema tragova izrade. Prosto on isijava iz kamena koji je veličine 2,10 metara. Sam krst je dužine 1,60 metara. Širina krsta je 1,33 metra, kolika je i širina stećka. Gornji dio krsta je 53, donji 62 i prsna širina 45 centimetara.

U selu znaju za ovaj fenomen. Znaju za njega i u Turističkoj organizaciji opštine i kako reče njen direktor Nebojša Golić bilo bi dobro da neko od stručnjaka objesni kako je nastao ovaj nevidljivo-vidljivi krst na ovom stećku?

Pljesevicko vidljivo nevidljivi krst (4)

– Inače, od stećaka na turističkom planu mi u Turističkoj organizaciji puno očekujemo. Tu je i nekropola u Plješevici u kojoj se uz stećak sa krstom nastalim na čudan način je i lokalitet Crkvina kao predvorje tumula sa stećcima na kome su dobro vidljivi ostaci stare crkve sa polukružnom apsidom iz kojih je vremenom odneseno dosta kamenova i ugrađeno u okolne seoske kuće i druge objekte. Ipak, ono što je ostalo dovoljno je da bude osnova nekom budućem sakralnom objektu. Ovo tim prije što je cijeli ovaj kompleks tik uz veliko i dobro uređeno i održavano mjesno pravoslavno groblje. Time bi se sačuvao i uredio lokalitet Crkvina sa pripadajućom nekropolom stećaka, reče prvi čovjek zadužen za turizam u Rogatici Nebojša Golić.