Zavod za zapošljavanje: Štrajkač iz parka ima svoju firmu

24.02.2016.

Njegos Tomic

VIŠEGRAD – Njegoš Tomić, sin poginulog borca Vojske Republike Srpske iz Višegrada, koji danima štrajkuje glađu zato što je nezaposlen, vlasnik je poljoprivrednog gazdinstva “Njegoš” iz Višegrada.

Tomiću je na ime ove firme Zavod za zapošljavanje Republike Srpske odobrio bespovratni podsticaj u iznosu od 8.000 maraka u okviru programa samozapošljavanja. Do sada mu je, kako je navedno iz Zavoda, isplaćeno 70 odsto odobrenih sredstava.

U dokumentaciji koja je dostavljena RTRS-u nalaze se Ugovor o subvencionisanju i potvrda o registraciji firme.

Dokumentaciju možete pogledati klikom ovdje.

Vlada i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske upoznato je sa slučajem Njegoša Tomića iz Višegrada, koji 8 dana štajkuje glađu u parku “Mladen Stojanović “u Banjaluci zbog nezaposlenosti, potvrđeno je za Radio Republike Srpske.

Pomoćnica resornog ministra Mira Vasić izjavila je za Radio RS da je pokušano razgovorima da se riješi ovaj problem, ali, ističe, da moraju upoznati javnost da je Tomić prošle godine u septembru učestvovao u projektu zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca i da mu je odobreno i isplaćeno 8.000 maraka za otvaranje poljoprivrednog gazdinstva.

Prema njenim riječima samim tim on nije nezaposleno lice i ne nalazi se na evidenciji. Naglašava da vjerovatno nije kvalitetno iskoristio dodijeljena sredstva za samozapošljavanje, tako da ne vidi opravdanost njegovog štrajka glađu.

Vasić ističe da je prošlo samo šest mjeseci od kako je dobio sredstva što navodi na zaključak da je pokušao da simulira zapošljavanje.

“Više se ne nalazi na evidenciji, a ta sredstva nije utrošio onako kako se prema ugovoru obavezao. Pomogli smo mu sredstvima za samozapošljavanje za koje se sam opredijelio, a koja nisu mala,” rekla je Vasićeva za Radio Republike Srpske.

Da je Njegošu Tomiću, u okviru programa samozapošljavanja, odobreno 8.000 maraka bespovratnih sredstava potvrdio je za RTRS direktor Zavod za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.

RTRS