Završena Škola voćarstva – U voćnjake sa više znanja

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 19. februara 2016. 058.ba

Skola vocarstv u ROgatici (1)

ROGATICA – Podatak da na području opštine Rogatica, prema zvaničnim statističkim podacima, ima preko 75300 stabala šljiva, 14300 jabuka, 14800 krušaka, 1600 trešanja, 1450 oraha, 100 višanja i oko 50 žbunova pitome lijeske i da se, zahvaljujući, prije svega, pomoći Japanske razvojne agencije „JICA“ (DžAJKA), iz godine u godinu ove brojke stalno povećavaju, bio je razlog da Udruženje voćara i Odjeljenje za privredu u opštinskoj upravi, u saradnji za Poslovnom jedinicom Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Minsitarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Republike Srpske, u zimskom periodu prošle i ove godine organizuju mini Školu i za proizvođače voća.

Održavanjem trećeg, i zadnjeg, predavanja na temu „Voćarstvo, gdje griješimo“, koga je održao diplomirani inženjer voćarstva Aleksandar Popović iz Doboja, i podjelom sertifikata polaznicima, juče, 18. februara, okončala rad ove škole.

Skola vocarstv u ROgatici (3)

Predavanja u okviru škole, koja su održavali istaknuti poljoprivredni stručnjaci iz oblasti voćarstva, pratilo je više proizvođača voća, a 34 stalna dobilo je i Sertifikat kojim je potvrđeno da su ih pohađali i da su stekli najosnovnija znanja o voćarstvu od uzgoja i zaštite do skladištenja, prerade i plasmana.

Polaznici Škole, opšta je ocjena, zadovoljni su onim što su čuli i naučili kroz predavanja i posebno praktičan rad oko izbora sadnice, sadnje, kalemljenja i ostalih poslova u voćnjaku, reče Radomir-Rade Racković, jedan od polaznika škole koji je odslušao sva predavanja i dobio seritifikat.

Skola vocarstv u ROgatici (2)

Juče su održana i redovna predavanja u okviru Zimske škole „Dobra praksa u proizvodnji mlijeka“ na području opština Rogatica i Sokolac. O ishrani muznih krava mljekarima govorila je Radmila Cvijić, a o spremanju kabaste hrane i korišćenju livada i pašnjaka doktor Dragiša Marković.

– U ovoj školi do zaključno sa 10. martom ostalo je da se održi još nekoliko predavanja, opet, po poznatim poljoprivrednim stručnjacima, reče Jelena Vlačić iz Poslovne jedinice Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: