Brazilci nastavljaju da promovišu „Sutjesku” – snimili šest spotova [VIDEO]

17.03.2016.

FRESNO-NA-ZELENGORI

FOČA – Popularni brazilski rok-bend “Fresno” premijerno je na brazilskom kanalu MTV emitovao još jedan spot snimljen u Nacionalnom parku Sutjeska.

Brazilci su u avgustu prošle godine na Tjentištu snimili spot za pjesmu “Akordar” /Probudi se/, koji je objavljen u novembru, ali su sve do danas krili da su snimili još pet spotova za akustične verzije svojih pjesama.

U banjalučkoj marketing agenciji Mania, koja je snimila spotove, ističu da su članovi benda Fresno, koji su došli u Republiku Srpsku da snime spotove u Nacionalnom parku Sutjeska, pokazali da zaljubljenici u umjetnost ne poznaju granice.

U ovoj agenciji napominju da je nakon pola godine došlo vrijeme da se objavi preostalih pet spotova za akustične verzije pjesama, koje je Mania realizovala volonterski.

Tajna čuvana pola godine svoju premijeru doživjela je na MTV Brazil emitovanjem prvog od pet spotova za pjesmu Infinito, koji je snimljen na Zelengori, što je naišlo na ogromno interesovanje ljubitelja ovog popularnog benda.

Posebno zanimljivo je da se ovaj projekat zove “Srpska sešns”, a narednih pet sedmica biće predstavljan po jedan novi spot koji prikazuje ljepote Srpske.

Članovi benda Fresno opčinjeni su ljepotama i simbolikom Nacionalnog parka Sutjeska i spomenika na Tjentištu. Frontmen benda Lukas Silveira objašnjava da su snimanje spota za pjesmu Akordar završili nekoliko dana ranije, te da su, pošto je spot u jednom kadru, mogli odmah da vide rezultat, kojim su bili oduševljeni.

“I nama i ljudima iz agencije Mania javila se želja da se ne zaustavimo na samo jednom snimanju, pa nam je ponuđeno da snimimo još nekoliko jednostavnih akustik spotova, što smo naravno prihvatili.

U pripremi našeg dolaska stekao sam utisak da će ovo biti kvalitetna saradnja, što je i bio slučaj, ali posebno me oduševilo što su volonterskim angažmanom podržali naše preostale akustik spotove”, navodi Silveira.

Režiser spota Dajan Јavorac kaže da je bio veliki izazov spojiti dvije vrste umjetnosti – muziku i film, a u ovom slučaju i dvije kulture.

“Ovo je idealna prilika da se mi iz Republike Srpske dokazujemo na svjetskom nivou, da predstavimo ne samo našu republiku, već i kulturu.

Kada smo snimili spot za pjesmu Akordar osjetili smo veliko olakšanje, jer je to bilo mnogo bolje od planiranog, pa smo poneseni rezultatom snimanja, odlučili da nastavimo saradnju”, kaže Јavorac Srni.

On je naglasio da su za vrijeme putovanja i snimanja često uživali u akustičnim verzijama, tako das u došli na ideju da snime upravo njih.

Sa albuma Infinito, grupa Fresno predstaviće višemilionskoj publici u Brazilu i spotove akustičnih verzija svojih pjesama “Sutjeska/Farol”, “Kada”, “Eu Sou A Mare Viva” i “Sobreviver e Akreditar”.

Iz agencije Mania podsjećaju da, u saradnji sa OK Festom, nekoliko godina aktivno rade na promociji Nacionalnog parka Sutjeska, a ova saradnja je već izrodila spotove za Orthodoks Kelts“iz Srbije, te za za bend Sopot iz Banjaluke, kao i promotivni video za Nacionalni Park Sutjeska.