Čitam neke stare novine…

FB Višegradsek Vesti - 02. marta 2016. 058.ba

Kafic u Visegradu novine

VIŠEGRAD – Gube li stanovnici Višegrada polako jutarnju naviku listanja novina uz prvu kafu, dok se u vazduhu miješaju mirisi novinske hartije i tek skuvane kafe?

U brzom vremenu brzo se i živi, pa i u višegradskim kafanama i baštama nema više dugog ispijanja jutarnje kafe uz omiljene novine i debate sa prijateljima o najnovijim vijestima. Sve češća slika koju, umjesto prelistavanja štampe gledamo, je „listanje“ pametnih mobilnih telefona, da bi se saznalo što ima novo kod nas i u svijetu.

U Višegradu su odavno zatvorene trafike, sarajevskog “Oslobođenja” koje su služile prvenstveno prodaji štampe i to sa svih prostora bivše Jugoslavije. Nakon toga, nekoliko godina Višegrađani su mogli kupovati štampu u tri savremeno opremljana kisoka ”Oprese” (privatno vlasništvo) ali i to je ukinito prošle godine.

Trenutno se dnevna štampa nekih srbijanskih i BiH izdavača može nabaviti samo u pojedinim samostalnim trgovinskim radnjama i to u ograničenim količinama. Primjećeno je da samo u pojedinim ugostiteljskim objektima, gosti mogu uz jutarnju kafu prelistati i dnevnu štampu, najčešće beogradsku “Politiku”, “Blic”, “Večernje Novosti”, banjalučke “Nezavisne Novine” i sarajevski “Avaz”.

– Prelazak mnogih uticajnijih magazina, ne samo u BiH, već i u regionu, isključivo na internet, je povod da se preispita pobjeđuje li internet tradicionalne medije, fali li srednjim i starijim generacijama štampano izdanje dnevnih ili periodičnih novina te da li mlađa generacija uopšte čita štampana izdanja.

„Zbog novina morate da odete do trafike, da ih kupite. Portali su dostupni i na mobilnim telefonima i na računarima, i na poslu i kod kuće. Ljudi smatraju da je mnogo jednostavnije pročitati informaciju sa portala, tako da ste mnogo brže u toku sa onim što je aktuelno. Što je možda najvažnije, 99 posto portala na Balkanu i u Evropi su besplatni za pristup“, ističe naš sagovornik.

„Višegrađani sve manje kupuju novine. Penzioneri su najčešći kupci i to najviše kada prime penziju, tada se časte. Najveći razlog je što se nema para, a obično i u vijestima bude sve ono što i u štampi“, kaže trgovkinja u jednoj prodavnici mješovite robe, gdje se pored ostalog, može kupiti i dnevna štampa.

Zoran Ćatić, koji radi sa mladim ljudima, studentima novinarstva, smatra kako Internet pruža više šansi, ali da je istovremeno i opasnost po profesiju.

„Imamo utisak da sve znamo, zato što kada gad pomisliš da ti nešto treba, možeš proguglati, ali to zapravo nije realno stanje. Zato imamo sve ovo što se dešava u svijetu, a posebno u BiH, da su klinci potpuno izgubljeni u vremenu i prostoru, da imamo poplavu kiča, šunda i kriminala. Sve je to vezano jedno za drugo”, zaključuje Zoran Ćatić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: