Godišnja skupština RVI u Rogatici – Borba za mjesto i ulogu

11.03.2016.

RVI u Rogatici

ROGATICA – Redovna godišnja skupština Udruženja ratnih vojnih invalida (RVI) opštine Rogatica, koja je održana prošlog četvrtka, 10. marta, imala je izvještajno-planski karakter.

Uz razmatranje izvještaja o radu Upravnog i Nadzornog odbora tokom prošle usvojen je i plan rada za tekuću 2016. godinu.

– Aktivnost Upravnog odbora, koji je održao čak 15 sjednica, i ostalih organa Udruženja tokom prošle godine bila je usmjerena na afirmaciju ove nevladine i nestranačke organizacije. Cilj je bio uključiti se u društvene tokove da bi se pomoglo ovoj populaciji bivših boraca, koja je sve više na margini društva, kroz pružanje pomoći u granicama mogućnosti. A mogućnosti su više nego skromne. To pokazuju i prihodi Udruženja koji su prošle godine iznosili 13.600 maraka, rekao je predsjednik Upravnog odbora Milomir Ećimović.

– Osnovni finansijski izvor, dodao je on, je članarina od, u prosjeku, 240 članova, koja na godišnjem nivou dostiže cifru od oko 2500 maraka. Sve ostalo su pomoći među kojim je najveća od HE „Višegrad“, Saveza RVI Republike Srpske i opštine.

I iz tako skromnih sredstava na pomoći ugroženim invalidima utrošeno je preko 7000 maraka. Za pomoć osam porodica iz kojih je umro RVI ili supružnik ili član uže porodice isplaćeno je 900 maraka, za liječenje 7 RVI 1450, za božićnice 2015. i ove godine sa po 100 maraka pomognuto je 22 RVI, a ekonomsku podršku Fonda za rehabilitaciju pri Savezu RVI Srpske dobila su 2 invalida po 1250 maraka.

RVI u Rogatici 2

Udruženje je uspjelo održati kancelariju u kojoj je zaposlen jedan invalid sa punim radnim vremenom. Bilo je domaćin 4. ribolovnog Kupa RVI Srpske, a njegovi predstavnici učestvovali su i na 3. Kupu u Kozarskoj Dubici. Proslavljena je i krsna slava Sveti velikomučenik Pantelejmon uz učešće većine članova Udruženja i gostiju među kojima su bili i najveći rukovodioci Saveza RVI.

Angažovanjem predstavnika Udruženja, rečeno je još na skupštini, u neposrednoj blizini zgrade opštine obilježeno je nekoliko parking prostora za vozila RVI iako to još uvijek ni izdaleka nije adekvatno potrebama

Kroz uspješnu saradnju sa ŠG „Sjemeć“ omogućeno je da svi RVI mogu kupiti ogrijev na rate od 6 mjeseci, a ove godine uz pogodnost odgođenog plaćanja biće i popust od 10 posto.

U Upravnom odboru i uopšte Udruženju zadovoljni su saradnjom sa HE u Višegradu. To se, međutim, ne može reći za lokalnu zajednicu u kojoj nikako da se shvati uloga i značaj Udruženja RVI. Da je shvaćena ne bi pomoć iz budžeta opštine za ovu godinu bila 1000 maraka, rečeno je na Skupštini.

Što se tiče plana rada za ovu godinu osnovna aktivnost biće usmjerena prema borbi za opstanak Udruženja. Na tom planu intenziviraće se saradnja sa Savezom RVI, HE „Višegrad“, Šumama Republike Srpske, ŠG „Sjemerć“, lokalnom zajednicom i posebno Opštinskom Boračkom organizacijom koja bi napokon morala da shvati da su RVI prvo bili borci, a zatim ivlalidi.

Planom rada predviđeno je i da se nastave već uobičajene aktivnosti. U prvom redu to je pomoć najugroženijim članovima i njihovim porodicama, zapošljavanje invalida i njihove djece, učešće na sportskih manifestacijama, proslava krsne slave, upućivanje RVI u banje…