Iz aktivnosti Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva [FOTO]

28.03.2016.

Snop izlozba (1)

OKRUGLI STO O UNAPREĐENJU POLOŽAJA ŽENA

ROGATICA – U organizaciji Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva i podršku Fondacije za osnaženje žena BiH iz Sarajeva, danas, 27. marta, u prostorijama Centra za kulturu u Rogatici održan je Okrugli sto na temu:“Predstavljanje Agende za unapređenje položaja i kvaliteta života žena na selu“.

Snop izlozba (2)

Pošlo se od toga da je Agenda traganje za potrebama žene iz ruralnih područja kakvo je najvećim dijelom cijelo područje opštine Rogatica. Potreba za boljim ekonomskim, društveno-političkim i humanijim statusom je nasušno pravo svake žene.

O tome i drugim strateškim opredjeljenjima UŽ „Snop“ uvodne napomene dala je predsjednica Slađana Ujić.

Snop izlozba (3)

– Radeći na terenu za potrebe izrade Lokalnog akcionog plana za ravnopravnost polova opštine, rekla je ona, identifikovali smo žene u selima koje žive u siromaštvu i u vrlo teškim uslovima. Većina anketiranih žena nema stalnih izvora prhoda i dovoljno zemlje za poljoprivrednu proizvodnju. Fizička i socijalna infrastruktura im je nedostatna. I pored toga ove žene čuvaju seosko ognjište i uspjevaju da stvore neke nove vrijednosti, ali nažalost samo za puko preživljavanje. Ove žene puno rade, vode brigu o djeci, starim i čuvaju sela demogradski živim, a za to ne dobivaju nikakvu naknadu. Onima koje žele svojim radom izaći iz takvog stanja, zajednica je dužna pomoći. One na to imaju pravo i mi im u tome moramo pomoći. Kako, zbog toga je ova Aagenda i ovaj Okrugli sto.

Snop izlozba (4)

Što se tiče „Snopa“ on na tome radi od osnivanja 2005. Pokretač je niza akcija za poboljšanje života žena ne samo okupljenih oko „Snopa“, nego i cijele Mjesne zajednice Gučvo i šire zajednice.

O pozitivnoj praksi na tom planu govorile su članice „Snopa“ Olivera Nešković, Snežana Živković, Borka Ješić i Minja Mihajlović. Izneseno biće prioriteti narednih aktivnosti.

Snop izlozba (5)

U prvom redu to je oblast ekonomije kroz razvoj zadrugarstva radi lakšeg izlaska na tržište i pristup kreditnim i drugim resursima uz korišćenje podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju. Tu je i aktivnost oko većeg učešća žena u izradi razvojnih planova i programa mjesnih zajednica i opštine kao cjeline.

Okruglom stolu, uz članice „Snopa“ i predstavnika Fondacije za osnaživanje žena BiH na čelu sa direktorkom Dubravkom Kovačević, koja je dala niz korisnih praktičnih prijedloga, prisustvovala je i direktorka Centra za socijalni rad u opštini, Dragana Bakmaz, sa kojom „Snop“ u svakodnevnom radu ima obosnrano korisnu saradnju, i predstavnici drugih javnih ustanova u opštini, predstavnici savjeta mjesnih zajednica Gučevo i Rogatica I i II, i načelnik opštine Tomislav Puhalac.

Snop izlozba (6)

Uz pohvale za rad „Snopa“ dao je i niz korisnih inicijativa za budući rad i obećao punu podršku opštinske administracije.

– Lokalna zajednica, rekao je on, stvara i stvaraće uslove za bolji život na selu izgradnjom i modernizacijom puteva, dovođenjem kvalitetne struje, vode i drugih pratećih objekata. Opština će i finansijski podržati svaku inicijativu pogotovo ako je prati odricanje inicijatora.

Snop izlozba (7)

Nakon veoma uspješnog Okruglog stola članice „Snopa“ priredile su izložbu ručlnih radova i predmeta koji su izašli iz ruku vrijednih žena ovog udruženja. Skup je pratila i izložba tradicionalnih jela ovog kraja koja su mogli degustirati svi prisutni i dosta drugih posebno Rogatičanki koje su došle da pogledaju izložbu i modnu reviju kao šlag na sve što se dešavalo danas u prostorijama Centra za kulturu.

Snop izlozba (8)

Pred gledaocima djevojke Marija Mihajlović, Kristina i Nikolina Živković. Vesna Pušonja, Mia Stanišić i Nikolina Lugonja, u maniru iskusnih manekenki, u tri navrata prodefilovale su u odjevnim predmetima koje su uradile žene „Snopa“. Njima kao nagrada ostaće u pamćenju topli aplauzi koje su dobili od prisutnih, a onim koje su uradile prezentovano biće ovo podstrek za nova stvaranja.

Snop izlozba (9)

Aplauz je pobrala i Nikolina Živković, koja je u pauzama nastupa manekenki solo, bez muzike, otpjevala nekoliko narodnih pjesama.