Izložba akademskog slikara Aleksandra Cvetkovića

28.03.2016.

Andricev-institut-suton

ANDRIĆGRAD – U galeriji Andrićevog instituta „Lubarda“, 2. aprila u 19 časova biće svečano otvorena izložba poznatog srpskog slikara Aleksandra Cvetkovića. Postavku će činiti sedamnaest djela ovog akademskog slikara koji važi za jednog od nauglednijih savremenih likovnih stvaralaca.

Cvetković je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu 1973. na odsjeku slikarstva, gdje završava i postdiplomske studije 1975. godine. Dobitnik je većeg broja nagrada iz oblasti slikarstva i crteža. Priredio je više od šezdeset samostalnih izložbi širom bivše Jugoslavije, u Evropi, SAD-u i Meksiku, a učestvovao je i na više stotina likovnih manifestacija na gotovo svim kontinentima. Nosilac je nagrade Oktobarskog salona (Beograd, 1977. i 1988), nagrade na međunarodnoj izložbi crteža (Nirnberg, 1979), prve nagrade na Bijenalu JAVA (Njujork, 1980), nagrade Bijenala umjetnosti (Aleksandrija, 1980), Zlatna paleta za slikarstvo (Beograd, 1985), Politikine nagrade (Beograd, 1990), nagrade memorijala Milene Pavlović – Barili (Požarevac, 1995) i dr. Živi i radi u Beogradu i na jednom neobičnom salašu – ateljeu u Deliblatskoj peščari.

Jedan je od najuticajnijih umjetnika na domaćoj likovnoj sceni i u godinama nove figuracije razvijao je sopstveni svijet slike zasnovan isljučivo na odnosima likovnih elemenata. Cvetković je slikar koji ima izvanredan osjećaj za prostor, stvara uljem i akrilikom, najviše na platnima velikog formata. Njegova djela ne prikazuju figure, na slikama nema predmeta, on se naslanja na stvarnost i pokušava da jednim svedenim znakovnim pismom predstavi i oslika realnost oko nas, odnosno, svoj utisak o toj realnosti.

Aleksandar Cvetković, sasvim sigurno, pripada generaciji slikara koja je našu savremenu umjetnost hrabrim likovnim idejama održala u svjetskim tokovima, držeći korak sa evropskom i svjetskom likovnom kulturom.