Jubilej – Četrdeset godina rogatičke košarke

20.03.2016.

KK Rogatica

ROGATICA – Košarka u Rogatici proslavlja lijep jubilej: 40 godina uspješnog postojanja i rada. Grupa košarkaških entuzijasta na čelu sa Goranom Radonjićem, tada saveznim košarkaškim sudijoma potom i uspješnim košarkaškim „ambasadorom“ u FIBI, koji je rođeni Rogatičanin, i Miladinom Mišom Ikonićem, Miroslavom Ikonićem, Omerom Muftićem, Radomirom Cerovićem, Kasimom Lihićem, Zoranom Đerićem… okupila se na osnivačkoj skupštini održanoj 18. marta 1976.godine.Rođen je tada košarkaški klub koji je dobio ime „Mladost“.

Međutim, nije ovo bio i prvi početak zvaničnog igranja košarke u Rogatici. Naime, još davne 1952. godine prvu košarkašku loptu u gradić na obalama Rakitnicedonio je proslavljeni rogatički atletičar i olimpijac Milad Petrušić. Formiran je klub koji se zvao „Partizan“. U tom periodu nije bilo dovoljno ekipa na ovim prostorima,igralo se turnirski, pa je nakon 2 godine egzistiranja ovaj klub ugašen.

Odmah po formiranju KK „Mladost“ 1976. godine ekipa se takmičila u Međuopštinskoj ligi Sarajevske regije. Treba istaći da su tada nosioci igre bili uglavnom srednjoškolci koji su već nastupali u košarkaškoj sekciji pri SŠC „Veljko Vlahović“, a među njima su bili: Tomo Anđelić, Dragan Frganja, Osman Hasanagić, Sead Golić, Nijaz Jašarević, Miroslav Gluhović… dok je trenerbio Amir Krajina. Nakon dvije godine rada, u sezoni 1978/79, klub se plasirao u i Republičku ligu BiH, a u istoj takmičarskoj godini je osvojio drugo mjesto; malo je nedostajalo da se plasira u tada Drugu saveznu ligu Jugoslavije.

Veliki uspjeh je postignut i 1980. godine kada je KK „Mladost“ u finalu Kupa BiH izgubila nakon velike borbe od tada evropskog prvaka sarajevske Bosne.U tom periodu u Rogatici su gostovali eminentni svjetski i evropski klubovi, kao što su: ekipa američkog „Mičigena“,„Crvene Zvezde“,„Bosne“,„Sloboda Dite“,„Rabotničkog“ iz Skoplja…a ostaće zapisano i da su rogatički košarkaši 1982. godine u prijateljskom susretu savladalimađarskog prvaka ekipu „Honved“.

I tragična dešavanja i početak rata 1992. godine nisu spriječili mlade Rogatičane da se bave košarkom.Već 1993. godine ekipa učestvuje na turnirima u okviru prvenstva Republike Srpske, a 1996. godine se obnavlja rad kluba. Inicijatori su bili uglavnom ljudi koji i nisu prekidali rad u košarci, među njima Tomislav Batinić, Mišo Ikonić, Siniša Vukojičić, Ljuban i Rajko Kojić, Tomislav Anđelić,Nebojša Popović… Ekipa se takmičila u 2. ligi RS, a od 2001. godine stalni je član 1. lige RS, sve do današnjih dana.

Među najveće uspjehe spada i prošlogodišnje finala za prvaka RS kada jeKK „Rogatica“ izgublila u trećoj, odlučujućoj utakmici plej-ofa od bijeljinskog „Radnika“ i time ostala bez plasmana u BiH elitu. Slično je bilo i u sezoni 2008/09. kada je „Slavija“ iz Istočnog Sarajeva bila bolja od Rogatičana i plasirala se u Premijer ligu. U uspjehe rogatičke košarke treba ubrojiti i finalni turnir kupa RS koji se odigrao 1999. godine u Banjaluci, a učestvovali su „Varda HE“,„Borac“,„Igokea“ i „Mladost“. Iako su pružili žilav otpor, prvo „Vardi HE“ a potom i „Igokei“, Rogatičani su se na kraju morali zadovoljiti četvrtim mjestom.Zaista rezultati za respekt i ponos!