Krv darovalo 13 policajaca

30.03.2016.

Policija daje krv u Foci

FOČA – Povodom Dana policije Republike Srpske – 4. aprila, 13 pripadnika Stanice javne bezbjednosti Foča darovalo je danas krv u fočanskoj službi Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, koja se nalazi u krugu Univerzitetske bolnice.

Komandir saobraćajne policije u Foči Zoran Vuković rekao je da je ovo tradicionalni humani gest policajaca.

“Meni je ovo 11. put da dajem krv, s tim što su me u par navrata vratili, jer imam posebnu krvnu grupu, pa me upućuju da dajem baš onda kada nekome zatreba”, rekao je Vuković.

Saobraćajni policajac Radenko Radović kaže da imponuje sama spoznaja da jedna doza krvi nekome može da spasi život.

“Ovo mi je 13. put da učestvujem u akciji. Preporučio bih svima, pogotovo mladima, da se uključe u ovakve akcije”, rekao je Radović.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Senka Milić kaže da u periodu od marta do maja, zahvaljujući redovnim akcijama maturanata i policajaca, imaju zadovoljavajuće zalihe krvi.

“U ljetnom periodu imamo manje zaliha i dolazimo u problem sa nedovoljnom količinom krvi i krvnih derivata, ali i to uspijevamo da premostimo sadašnjom organizacijom u sklopu Zavoda, jer između službi imamo odličnu koordinaciju naših zaliha, tako da prema potrebama razmjenjujemo derivate krvi”, rekla je Milićeva.

Ona je napomenula da su najređe krvne grupe sve pe-ha negativne, prvenstveno AB negativna, dok su najčešće zastupljene A pozitivna i nula pozitivna, koje se najviše i koriste.

Milićeva kaže da krvi AB negativne grupe imaju sasvim dovoljno, bez obzira na što je rijetka.

Ona je istakla da je davanje krvi veoma korisno za zdravlje.

“Kada bi svi bar jednom godišnje davali krv, imali bismo je dovoljno. Davanje krvi nije štetno, time se pomaže i sebi i drugima. Dobrovoljni davaoci krvi su zdraviji, a i sam osjećaj zadovoljstva ljude čini boljima i raspoloženima”, rekla je Milićeva.

Ona je napomenula da muškarci mogu davati krv na svaka tri mjeseca, a žene na svaka četiri.