Med koristiti kao hranu, da ga ne bi uzimali kao lijek

SRNA - Jovana Borovčanin - 03. marta 2016. 058.ba

Sajam u Rudom med

RUDO – Na trgu u Rudom održano je predavanje „Med, hrana i lijek“, u okviru Sajma domaćih proizvoda koji je počeo danas i okuplja više od 100 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije.

Predavač Đoko Zečević rekao je Srni da je svaki med dobar, a da su samo ukusi različiti, kao što je bagrem, suncokret, lipa, a da najviše minerala ima šumski med.

„Odrasla osoba može da uzme najviše 150 grama meda dnevno, a djeca do 100 grama“, istakao je Zečević i dodao da je med jedina namirnica koja ima ljekovita svojstva ako se redovno uzima i ako se uzima uz određenu hranu.

Zečević se pčelarstvom bavi blizu 40 godina i poručuje svima da med uzimaju kao hranu, da ga ne bi uzimali kao lijek.

Prema njegovim riječima, med se ne smije zalivati hladnom vodom jer je to jedina životna namirnica koja se ne vari u želucu i ide direktno u krvotok.

Pčelar Bogdan Novaković iz Rudog kaže da se pčelarstvom bavi 30 godina i da ima oko 120 pčelinjih društava.

„Moja kuća živi od pčela i sa velikim radom porodice mogu da žive od pčelarstva“, rekao je Novaković.

On je istakao da je prošle godine selio pčele u Srbiju jer je tamo riješen otkup meda.

„Mislim da pčelarstvo ide velikim koracima naprijed, a med je proizvod koji bi trebalo da svaka kuća koristi“, dodao je Novaković.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,