Nabujali potok prekinuo lokalni put

02.03.2016.

Poplava u Foci Livade

FOČA – Nabujali potok presjekao je u prigradskom fočanskom naselju Livade dio lokalnog puta prema Donjem Prevraću, jer se usljed bujice odronio dio kolovoza.

Usljed obilnih padavina, voda je je začepila propuste na putu, pa se dio kolovoza odronio od siline nadošlog potoka.

Prema navodima mještana, klizište se pokrenulo u ponedjeljak i oni su sami pokušavali da zaustave odronjavanje i pročiste propuste, ali bez pomoći mahanizacije nisu uspjeli.

Dragan Sekulović iz Donjeg Prevraća kaže da je njihovo selo dva dana odsječeno od svijeta.

“Postavili smo dvije grede preko potoka i tako prelazimo. Voda koja se sada vidi je peti dio onoga kako je bilo”, kaže Sekulović.

On je naveo da su u ponedjeljak odmah pozvali policiju u pomoć, koja ih je uputila na vatrogasce, a vatrogasci na Civilnu zaštitu. “U Civilnoj zaštiti nam je rečeno da će nam priteći u pomoć kad stane nevrijeme. Nas desetak mještana sami smo pokušali da pročepimo propust, ali nismo uspjeli, nikakve pomoći nismo imali”, naveo je on.

Velemir Radović iz naselje Ivanuša, prema kome je takođe presječena putna komunikacija jer se nalazi sa druge strane potoka, kaže da su ugrožene i njihove kuće.

“Propusti su začepljeni, pokrenula su se klizišta, strahujemo za naše kuće. Iz opštine su dolazili, snimili i rekli da će da urade, ali ih još nema”, rekao je Radović.

U opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove rečeno je da bi u toku sutrašnjeg dana mašine trebalo da izađu na teren da saniraju propuste i oštećenje na putu.

U Foči je u ponedjeljak palo 60, a juče 25 litara kiše po metru kvadratnom.

U naselju Miljevina, rijeka Bistrica se, nakon izlivanja i plavljenja oranica i podruma stambenih zgrada, povukla u korito, a i ostali vodotoci su u blagom opadanju.

Kiša je danas prestala, ali iz Civilne zaštite upozoravaju stanovništvo da bude na oprezu, jer su za naredne dane prognozirane padavine.