Njegoš Tomić nema status nezaposlenog lica

17.03.2016.

Njegos Tomic

VIŠEGRAD – Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić rekla je da Njegoš Tomić, koji štrajkuje u parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci, nema status nezaposlenog lica, te da se na štrajk odlučio u momentu kada mu je najavljena kontrola utroška sredstava koje je dobio za samozapošljavanje.

Vasićeva je pojasnila da su za nenamjensko trošenje i druge zloupotrebe novca dobijenog za samozapošljavanje i pokretanje privatnog posla predviđene sankcije i nadoknada štete kroz bankarske garancije i druge vidove osiguranja koja su dali oni koji su konkurisali za podsticaje.

“I Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo uvijek su imali sluha za sva lica koje se eventualno nađu trenutno u krizi pa pošalju naknadnu kontrolu i ostave naknadni rok od šest mjeseci, ali novac koji dobiju se mora opravdati”, rekla je Vasićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite nastojali na sve moguće načine da pomognu djeci poginulih boraca koja štrajkuju u parku.

On je naglasio da je riječ samo o privremenim mjerama dok se u saradnji sa organizacijama koje okupljaju boračku populacije ne donese strategija zapošljavanja u kojoj će djeca poginulih boraca biti prioritet.

“Da nekoga pomognemo sa jednokratnom novčanom pomoći imamo pravo, a prema pravilniku takvu pomoć može dati i ministar, jer je riječ o sitnijim iznosima”, rekao je Savanović, ističući da jednokratne novčane pomoći nisu rješenje, kao što ni štrajk glađu nije rješenje za tu djecu.

Komentarišući inicijativu da se djeci poginulih boraca u Republici Srpskoj obezbijedi mjesečna naknada od 370 KM dok ne dobiju posao, Savanović kaže da je ta inicijativa u ovom momentu neprovodiva, nerealna, te da je plod želja.

“Ostaje naša obaveza i potreba da zajedno dogovorimo strategiju zapošljavanja i da u toj strategiji djeca koja su izgubila svoje najmilije u ratu budu prioritet”, rekao je Savanović.

On je dodao da se redovno ispunjavaju sve obaveze i isplate sredstava koje idu posredstvom Ministarstva rada i boračkog podsticaja, a da su eventualna kašnjenja stvar trenutne likvidnosti budžeta.

“Republika nije, niti će ikome ostati dužna”, rekao je Savanović, ističući da treba imati u vidu koliko je opterećen budžet, a da narod generalno mora više raditi i davati Republici Srpskoj.