Održan sastanak inicijativnog odbora SPKD Prosvjeta u Čajniču

09.03.2016.

SPKD Cajnice

ČAJNIČE – U prostorijama Narodne biblioteke „Branko Ćopić“ u Čajniču, održan je sastanak inicijativnog odbora, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”. Sastanku inicijativnog odbora prisustvovali su protojerej-stavrofor Momir Vasiljević, član Glavnog Odbora Prosvjete, protojerej Dragiša Simić, profesorica Slavojka Borović, Dušan Pavičević, pravnik Mladen Janjić, direktor biblioteke Jelena Tadić, Mr Marija Karadžić, učiteljica Veronika Vraneš i kao gost načelnik opštine Goran Karadžić. Načelnik je pozdravio sve prisutne i rekao da se raduje što Prosvjeta ponovo obnavlja svoj rad, nadajući se da će objediniti sve duhovne i kulturne djelatnosti u našoj opštini, a opština će sa svoje strane pružiti svu moralnu i materijalnu podršku. Član Glavnog Odbora protojerej-stavrofor Momir Vasiljević je upoznao članove inicijativnog odbora treba da se izabere povjerenik i njegov zamjenik i da se pošalje izvještaj GO SPKD Prosvjeta, da Glavni Odbor da saglasnost da se zakaže osnivačka skupština društva i izabere predsjednik, podpredsjednik, sekretar, blagajnik i nadzorni odbor opštinskog odbora SPKD Prosvjeta u Čajniču. Inicijativni odbor je jednoglasno predložio protu Momira Vasiljevića za predsjednika a Mr Mariju Karadžić za zamjenika. Članovi odbora smatraju da je od izuzetnog značaja da SPKD Prosvjeta ponovo počne sa svojim radom u Čajniču.

SPKD Cajnice 2

Naime već je u Čajniču devedesetih godina prošloga vijekabio obnovljen rad Prosvjete, u koju su bili uključeni pregaoci koji su se borili za dobrobit ovog društva. Prosvjeta u Čajniču je radila i u toku rata. Pored drugih aktivnosti posebno je značajno to što je Prosvjeta uređivala list „Čajničke novine“ koji je odigrao veliku ulogu u informisanju građana Čajniča. Obzirom da je veći dio rukovodstva napustio Čajniče, samim tim prestaje i rad SPKD Prosvjeta. Prvi predsjednik obnovljene Prosvjete u Čajniču bila je profesorica Slavojka Borović. Čajničkoj Prosvjeti mnogo je pomagao tadašnji predsjednik SPKD „Prosvjeta“, prof. Dr Vojislav Maksimović. Veliku pomoć i podršku imala je od tadašnjeg rukovodstva opštine i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Čajniču.

Na kraju sastanka prota Momir je upoznao članstvo da će se u subotu 12. aprila 2016. godine, u Čajniču održati sastanak Glavnog Odbora sa predsjednicima svih opštinskih odbora SPKD Prosvjeta. Pored pitanja značajnih za rad SPKD Prosvjeta biće govora i o zaštiti kulturno-istorijskog i nacionalnog blaga.