Otvorena izložba “Život i djelo Milutina Milankovića”

18.03.2016.

Izlozba Milutin Milankovic (4)

ANDRIĆGRAD – U galeriji “Lubarda” u Andrićgradu večeras je otvorena izložba “Život i djelo Milutina Milankovića”, s ciljem očuvanja uspomene na njegov lik i djelo.

Predsjednik Udruženja “Milutin Milanković” Slavko Maksimović iz Beograda rekao je Srni da je Andrićgrad mjesto gdje se afirmiše nauka, kultura i umjetnost i da je ovo odlična prilika da se predstavi materijal o životu i radu Milutina Milankovića, jednog od najvećih srpskih naučnika.

“Radeći na ovom projektu, obišli smo sva mesta gde je Milanković živio i radio, obišli smo sve institucije i konstatovali gde se nalazi arhivska građa o ovom naučniku”, kaže Maksimović.

Izlozba Milutin Milankovic (1)

On je dodao da ovo Udruženje nema priliku da dobije originalna dokumenta, ali da je prikupljeno i digitalizovano oko 1.000 dokumenata, koji su pretočeni u ovu izložbu.

“Ovde ima više od 300 pojedinačnih dokumenata koji predstavljaju poreklo njegovih roditelja, njegovo školovanje u Beču, rad na beogradskom Univerzitetu i sve što čini njegov život i delo”, napominje Maksimović.

On je naglasio da je ova izložba imala postavku u Banjaluci, Milićima, sada je u Andrićgradu, a nakon toga trebalo bi da bude predstavljena u Trebinju.

Izlozba Milutin Milankovic (6)

Nakon otvaranja izložbe, Maksimović je u ime Udruženja “Milutin Milanković” poklonio biblioteci “Ivo Andrić” u Andrićevom institutu knjige koje prate život i djelo ovog naučnika.

Izložba će biti otvorena do kraja marta.

Milutin Milanković je, uz Nikolu Teslu i Mihajla Pupina, najveće ime srpske nauke, veliki matematičar, astronom i geofizičar.