Premijerno prikazan dokumentarni film „Od armiranog betona, do kanona osunčavanja“

SRNA - Jovana Borovčanin | Foto: Slavko Garić - 18. marta 2016. 058.ba

Film Milutin Milankovic (5)

ANDRIĆGRAD – U bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu večeras je premijerno prikazan dokumentarni film „Od armiranog betona, do kanona osunčavanja“, posvećen životu i djelu Milutina Milankovića.

Reditelj ovog filma Dragan Jeličić rekao je Srni da je ovo jedan od segmenata video produkcije „Udruženja Milutin Milanković“ o liku i djelu velikog srpskog naučnika.

„Ovaj film je dio publikacije koja prati lik i djelo Milutina Milankovića, a istovremeno i jedan od elemenata serije koja je pri kraju i imaće sedam epizoda“, kaže Jeličić.

On podsjeća da su veliki naučnici kao što su Nikola Tesla i Mihajlo Pupin srpskog porijekla, ali da su bili američki državljani.

Film Milutin Milankovic (4)

„Milutin Milanković je rođen na našim prostorima i sad je jedan od najcitiranijih naučnika koje je NASA objavila u svijetu. Njegovo stvaralaštvo je tek došlo do izražaja u vezi sa klimatskim promjenama i najpreciznijim kalendarom koji je napravljen u istoriji čovječanstva“, istakao je Jeličić.

On je dodao da je srpski naučnik Milutin Milanković prepoznatljiv i u oblasti građevinarstva, a izvanredan je i pisac.

„Prirodno je da film krene sa prikazivanjem iz Andrićgrada, jer naša zajednička ideja sa Emirom Kusturicom jeste da se, uz velike znamenite ličnosti koje se nalaze u Andrićgradu, pojavi bista Milutina Milankovića, jer pripada grupi velikih ljudi koji imaju svoja obilježja i ukrašavaju ovaj predio“, naglasio je Jeličić.

Jeličić je rekao da će film u narednom periodu biti prikazivan u cijeloj Republici Srpskoj i Srbiji.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,