Pričešće učenika osnovne škole i djece iz obdaniša u Čajniču

18.03.2016.

Djeca post u Cajnicu (1)

ČAJNIČE – Otpočeo je veliki Vaskršnji post. Pravoslavni vjernici pripremaju se postom, molitvom i dobrim djelima, da dočekaju praznik nad praznicima Vaskrsenje Hristovo. Posteći tjelesno postimo i duhovno. Post je uzdržanje tjela od mrsnih i obilnih jela, a duše od grijeha i zlih djela. Kada postimo molimo se Bogu i naša pojačana molitva ima za cilj da nas približi Bogu i bližnjima, da ojača i učvrsti našu vjeru, nadu i ljubav prema Bogu. U toku Časnog posta, srijedom i petkom služi se liturgija Pređeosvećenih darova od prve do šeste nedjelje posta, na Veliki ponedjeljak, Veliki utorak i Veliku srijedu. Sastavljač ove Liturgije je Sveti Grigorije Dvojeslov. Karakteristika Liturgije Pređeosvećenih darova, je u tome što se vjernici pričešćuju Svetim darovima, koji su pripremljeni prethodne nedjelje na Svetoj Liturgiji. Zato se i naziva Liturgija Pređeosvećenih darova.

Djeca post u Cajnicu (3)

Crkva kao duhovna mati brine o svojoj duhovnoj djeci i cilj je da se u vrijeme Vaskršnjeg posta što češće vjernici sjedinjuju u Svetoj tajni pričešća sa Gospodom. Kao istinska mati posebnu brigu i staranje crkva pokazuje prema djeci. Postala je već praksa, da se u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Čajniču u petak prve nedjelje posta pričešćuju učenici OŠ „Jovan Dučić“. Ove godine zajedno su se pričestila djeca iz Dječijeg vrtića u Čajniču i učenici osnovne škole.

Svetu liturgiju Pređeosvećenih darova služili su parosi Čajnički, protojerej-stavrofor Momir Vasiljević i protojerej Dragiša Simić. Na ovoj liturgiji postoje molitveni trenuci, kada vjernici čine poklone (metanije). Da bi učenici aktivno učestvovali na Bogosluženju pomagao im je vjeroučitelj đakon Mladen Maksimović. Učenici su pristupili Svetoj tajni ispovjesti, a zatim Svetoj tajni pričešća, sjedinili su se Gospodom Isusom Hristom.

Djeca post u Cajnicu (2)

„Zaista je duhovna radost vidjeti u našem hramu ovoliki broj djece, od najmanjeg uzrasta, sve do šesnaest godina. Za duhovnika nema veće radosti, kada njegova duhovna čeda ispunjavaju zapovjesti Božije i pristupaju svetim tajnama. Danas se u našem hramu Svetom tajnom pričešća, pričestilo preko tristo učenika i tridesetero djece iz obdaništa. Molimo se Vaskrsnom Hristu, pobjeditelju smrti da im podari blagoslov, zdravlje i spasenje. Molimo se majci Božijoj pred ikonom Čajničke Krasnice da ih molitveno čuva da izrastu u čestite ljude i da posluže na slavu i ponos svojih roditelja i svog roda. Kao i svake godine, Hadži Veselin Đuković pripremio je đacima i djeci zemičke, koje su podjeljene poslije pričešća. Pozivamo i vjernike da po ugledu na djecu, i oni se redovno pričešćuju i zajedno sa svojom djecom dolaze na zajedničku molitvu u sveti hram“-rekao je starješina hrama protojerej-stavrofor Momir Vasiljević.