Priznanje rogatičkim pčelarima – Milov med u Japanu

01.03.2016.

Mile Balcak med

ROGATICA – Japanska agencija za međunarodnu saradnju JICA (Džajka) u opštini Rogatica ulažući u selo i poljoprivredu prisutna je već više od dvije godine. Na razne načine pomaže stočare, voćare, ratare i pčelare i prema grubim računicama do sada je u razvoj ovih poljoprivrednih grana uložila preko 500.000 maraka.

Idući tragom Džajke prošle godine ovdje je boravio bračni par Rujusuke i Tomoka Sajto iz Tokija, osnivači firme „Hvala“, koji se bavi uvozom meda iz BiH i prodajom na japanskom tržištu. Probali su i rogatički šumski. Dopao im se i to je bio povod da u saradnji sa Odjeljenjem za privredu u opštini i Udruženjem pčelara „Sat“ ovih dana u Japan, na međunarodni sajam meda u Tokiju i neke druge koji će u okviru prezentacije organske hrane tokom marta biti održani u ovoj dalekoj zemlji, ode 18 kilograma šumskog meda čiji je proizvođač pčelar Mile Balčak iz sela Drobnići kod Rogatice.

– Med Mila Balčaka prošao je sve potrebne provjere od fizičko-hemijskog sastava do zdravstvene ispravnosti. U pitanju je jedinstven kvalitet šumskog meda u kome preovladava medljika koja s jedne strane otežava proces rada pčelarima, ali zato daje dosta minerala i željeza i posebnu, vrlo privlačnu aromu, sa druge strane, reče Snežana Kanostrevac-Cvijetić, sekretar Udruženja pčelara „Sat“ u Rogatici, koja je uz Darka Novakovića, načelnika za privredu opštine Rogatica bila posrednik da med krene u Japan.

Mile Balcak med 2

Inače, pčelar Balčak, čiji je proizvod otišao put Japana, po godinama je jedan od mlađih u Udruženju „Sat“. Pčelarstvom se bavi sedam godina. Počeo je bez velikih ambicija sa svega nekoliko košnica. Iz godine u godinu košnice su se uvećavale, a Mile sve više postajao „ovisnik“ od pčela i meda i trenutno je u njegovom pčelinjaku preko 80 a manje od 100 društava?! u kojim je on vidio svoju perspektivu i postao jedan od trojice pčelara koji se u Rogatici ovim poslom bave profesionalno.

– Pčelarim na dvije lokacije. Većina mojih društava je ovdje kod kuće u Drobnićima, a sa dijelom pčelarim u desetak kilometara udaljenim Vodicama u selu Solakovići. Pletene košnice sam napustio na početku bavljenja pčelarstvom, a sanduke gradim sam čime, pored ostalih prednosti, popravljam i svoj ekonomski položaj. Uz sanduke i njihove nastavke,najviše do dva, proizvodim i sve što se od pčela može uzeti pa čak i rojeve, priča Mile.

Dio Milovih rojeva pojačao je brojno stanje drugih pčelara u Rogatici. Otkupila ih je japanska Džajka i kao donaciju ustupila brojčano siromašnijim pčelarima i posebno početnicima u uzgoju pčela i onim čija su društva pokošena nekom od pčelinjih bolesti.

Što se tiče meda koji je otišao na sajam u zemlju izlazećeg sunca, u Udruženju „Sat“, očekuju „vizu“ za nove isporuke ne samo meda ovoga nego i ostalih pčelara u Rogatici, ali i cijelog ovog kraja u kome se po tradiciji proizvodi kvalitetan šumski, livadski i druge vrste meda.