U Draževini obilježeno 70 godina od hapšenja Draže Mihailovića

13.03.2016.

Drazevina 2

VIŠEGRAD – Oko 600 članova i simpatizera Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i Srbije obilježilo je danas u mjestu Draževina kod Višegrada 70 godina od kada su pripadnici Ozne uhapsili generala Dražu Mihailovića.

Ravnogorci i poklonici djela Draže Mihailovića prisustvovali su parastosu na Spomen-obilježju generalu i njegovim pratiocima kapetanu Nikoli Majstoroviću, majoru Dragiši Vasiljeviću i poručniku Blagoju Kovaču, podignutom u Draževini, gdje je general uhapšen 13. marta 1946. godine, a njegovi saborci ubijeni.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević rekao je da je poruka iz Draževine poruka mira, poruka ravnogorske ideje i poruka slobodarstva.

“To je naša tradicija na koju smo ponosni i mi želimo da poručimo svima da smo ponosni što smo Srbi, da se nemamo čega stidjeti i da poštujemo sve one koji poštuju nas”, istakao je Sladojević.

Vojvoda Slavko Aleksić rekao je da je na današnji dan, na ovim prostorima, na prevaru uhvaćen đeneral zajedno sa svojom pratnjom i potom osuđen na smrt i strijeljan.

“Ovdje je strijeljana demokratija, sloboda, dinastija. Oni su mislili da će smaknućem đenerala Draže smaknuti ono što je on propagirao i što je bio”, naveo je Aleskić.

Drazevina

On je istakao da djecu treba učiti da pišu ćirilicu, da govore srpskim jezikom i da uče da su Srbi.

“Narod koji ima Svetog Savu, ruku Svetog Jovana Krstitelja, koji ima Visoke Dečane, Cara Dušana, taj narod nije blizak uništenju već vaskrsenju, a pozivam vas da zajedno sačuvamo našu otadžbinu Republiku Srpsku i neokaljanu je predamo našim potomcima”, dodao je Aleksić.

Aleksić je rekao da borci imaju veliki zadatak, a to je pronalaženje groba đenerala Draže.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta iz Srbije Peđa Bogićević rekao je da su ravnogorci sa te strane Drine spremni da dođu i pomognu braći u očuvanju svoje otadžbine.

“Oreol oko đenerala Draže sve je veći i neprijatelji koji su mislili da će njegovom smrću ubiti njegovo ime, prevalili su se, a dokaz za to su svi ljudi koji obilježavaju ovaj dan”, naveo je Bogićević.

Na skupu u Draževini bili su i pripadnici Ravnogorskog pokreta sa Kosova i Metohije.

Prije polaska u Draževinu, u Višegradu su delegacije opštinske Boračke organizacije Višegrad, delegacije iz Srbije, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske i Boračke organizacije iz Kozarske Dubice položile cvijeće na centralni spomenik poginulim borcima u Višegradu.