Izgrađeno više od tri kilometra dovodnog cjevovoda – počinje ugradnja vodomjera

06.04.2016.

Vodovod u Foci

FOČA – Od 12 kilometara koliko je prvom fazom projekta obnove vodovoda u Foči planirano da iznosi izgradnja dovodnog cjevovoda koji se gradi od izvorišta Lučka vrela do rezevoara do sada je završeno više od tri kilometra. Obnova primarnog vodovoda, koja je počela u novembru prošle godine, koštaće 4,6 miliona KM, a finansira se iz kredita Evropske investicione banke. Ovim do sada najvećim infrastrukturnim projektom, čija je ukupna vrijednost 20 miliona maraka, Foča će konačno dobiti uredno vodosnabdijevanje.

Na dvije lokacije, od izvorišta Lučka vrela do magistralnog puta Foča-Gacko i uz magistralu, preduzeće “Jedinstvo” iz Užica radove izvodi planiranom dinamikom. Do sada su završili tri kilometra cjevovoda propusne moći 150 litara u sekundi i dio sekundarnog cjevovoda.

-Postavljaju se polietilenske cijevi, „phd“, prečnika 400, ovde kod magistrale se postavljaju cijevi pristiska 12,5 bara, a gore kod izvorišta deset bara, zbog razlike u visini i tehničkog rješenja. Imamo dvije ekipe, mehanizaciju i ljudstvo, i trudimo se da uvedemo i treću ekipu, da bismo ubrzali radove i što prije se sklonili sa magistrale zbog frekvencije saobraćaja-rekao je Dejan Filipović, odgovorni izvođač radova preduzeća “Jedinstvo”.

Pored izgradnje 12 kilometara novog cjevovoda, prva faza obnove vodovoda podrazumijeva i novi rezervoar za višu gradsku zonu. Ovih dana krenuće i ugradnja priključaka za 2.200 korisnika, a zatim nova hlorna stanica sa automatskom hlorizacijom.

-Tako da ćemo u ovoj fazi zaokružiti ovaj proces dovođenja vode u grad, odnosno sigurnog dovođenja pitke, zdrave vode koja će imati automatsku hlorizaciju-rekao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Fočanski vodovod izgrađen je davne 1958. godine. Gubici vode, kao i kvarovi na mreži svakodnevni su, što zadaje muke građanima, ali i radnicima preduzeća “Izvor”. Sa izgradnjom dovodnog cjevovoda ovi problemi trebalo bi da budu otklonjeni.

-Gubici, što ovi nefakturisani, što ovi koji se gube u cjevovodu su oko 70 odsto, a sa izgradnjom ovog cjevovoda bi trebalo da nestanu, barem na transportnom cjevovodu. Oni gubici koji su u gradu i dalje ostaju, ali mi već ovih dana krećemo sa kućnim priključcima i isporukom vodomjera i tu ćemo sigurno otkloniti dobar dio gubitaka. Preostali dio ćemo u drugoj fazi projekta rješavati-rekla je Ruža Stojanović, direktorica preduzeća “Izvor”.

Narednih dana biće završen i projekat za drugu fazu obnove vodovoda koja podrazumijeva izgradnju sekundarne mreže, napajanje vodom Dragočave i Miljevine i kanalizacionu mrežu, dok se treća faza odnosi na izgradnju kolektora. Ova investicija dio je projekta “Vodovod i kanalizacija”, koji u 23 opštine sprovode Vlada RS i Evropska investiciona banka, a njegova vrijednost je 100 miliona evra.