Mile i Stevka Jagodić vicešampioni u proizvodnji mlijeka u Rogatici

25.04.2016.

Mile i Stevka Jagodic 1

EKSTRA KLASOM DO VIŠE MARAKA

ROGATICA – Mjereći po broju grla u štali i godinama života onih koji ih opslužuju, bračni par Mile (77) i Stevka (76) Jagodić iz naselja Zahrid kod Rogatice spadaju u red apsolutnih rekordera po količini i kvalitetu isporučenog mlijeka mljekarama koje u Rogatici otkupljuju ovaj poljoprivredni proizvod.

U prošloj godini Jagodići mljekari „Pađeni“ iz Bileće isporučili su 20.523 litra mlijeka i bili na drugom mjestu po količini isporuke u opštini. Dobro je počela i ova godina. Iako se radi o zimskim mjesecima iz njihove štale u januaru isporučeno je nešto više od 1000, u februaru 1670 i u martu 2400 litara mlijeka. Kao što je već dugogodišnje pravilo svo mlijeko Jagodića je u ekstra klasi, a to će reći sa najmanje prisutnih somatskih ćelija i bakterija, na jednoj, i najvećim postotkom masti i bjelančevina, na drugoj, strani što donosi i najveću novčanu vrijednost po litri mlijeka.

– Mi trenutno u štali imamo pet krava. Tri muzemo, jednu malo izmuzamo, jer ona hrani tele, i jedna ovih dana treba da se oteli. Radi toga trtenutno isporučujemo nešto manje količine mlijeka, ali i pored toga finansijski smo zadovoljni. Ostvarili smo u prosjeku oko 1500 maraka mjesečno i mi to smatramo solidnom zaradom, kazuje Mile Jagodić.

Mile i Stevka Jagodic 2

– Zadovoljni smo i sa odnosom mljekare „Pađeni“ prema nama. Uz njihovu pomoć nabavili smo kućni laktofrizer i prema dogovoru svaki drugi dan ga praznimo i što je za nas najvažnije nema zastoja u plaćanju otkupljenog mlijeka. To je veliki podstrek za postojeće i nove proizvođače mlijeka, dodaje Jagodić.

Mile i Stevka su inače primjer kako se i u poznim godinama može raditi. Oni su zajedno u štali. Dok Stevka za mužu priprema jednu, Mile pere vime, sise i butove drugoj kravi, i onda zajedno uključuju električnu muzilicu i obratno. Jedino Mile sam nosi namuženo mlijeko do laktofrizera i „lagerovanja“ do slijedećeg dana.

I pored bogatog, višegodišnjeg, iskustva Mile se i dalje stručno usavršava u oblasti uzgoja krava i proizvodnji mlijeka. Od ove godine vasnik je i sertifikata koga je dobio nakon nedavno odslušane zimske škole na temu: „Dobra poljoprivreda praksa u proizvodnji mlijeka“ koju je realizovao Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Područna jedinica u Sokocu.