Mladi pčelar Mladen Nikačević iz Čajniča

14. априла 2016. 058.ba

Mladen Nikacevic

ČAJNIČE – Na području opštine Čajniče, sve je više ljudi zainteresovanih za pčelarenje, a mnogima je to važan izvor prihoda. Najmlađi pčelar u ovom kraju još ide u srednju školu.

Šesnaestogodišnji Mladen Nikačević, iz Čajniča, još od malih nogu bavi se svim poljoprivrednim aktivnostima, pa tako i pčellarstvom. Vrijedan je i stiže da uradi sve poslove, a pritom redovno pohađa školu u Čajniču. Pčelarstvom se počeo baviti 2007 godine, a takođe je i član pčelarskog društva u Čajniču. Ljubav prema pčelama je nekako bila najveća u odnosu na sve ostalo. Prije devet godina dobio je na poklon prvu košnicu. Uspeo je, kaže, u međuvremenu da prevlada strah od uboda pčela, poveća broj društava i čvrsto odluči da je ovo zanimanje kojim će se, uporedo sa školom, baviti u narednom periodu.

„Moj djed je pčelario i ja sam to vidjeo kod njega. Nakon njegove smrti niko nije htio da se prihvati pčela, onda sam ja odlučio da to probam. Trenutno imam preko petnaest košnica, a ove godine planiram da nabavim još“ – kaže Mladen.

Mladen je najmlađi pčelar u opštini Čajniče i gotovo da ne propušta sajmove, stručna predavanja i seminare iz ove oblasti.

On je kako kaže veoma rano počeo da se interesuje za pčele i prozvodnju meda, ali da je računao da će to kratko trajati. Međutim, Mladen je bio uporan i ispunio je svoju želju.

Retki su, ipak, pčelari Mladenove generacije, koji hoće da se bave pčelarstvom.

„On je kao mali dječak stao pred hiljade pčela i hiljade žaoka, a zaista treba imati hrabrosti za to“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Gordana Tadić

Rođena 14. septembra 1988. godine u Čajniču. Osnovnu i srednju školu završila u Čajniču. Godine 2012. diplomirala na Filozofskom fakultetu na Palama, odsjek Žurnalistika, te stekla zvanje diplomirani novinar.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Gordana Tadić

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,