Mraz „obrao“ voće u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 21. aprila 2016. 058.ba

Rogatica-zamagljivanje vocnjaka Knezevica

ROGATICA – Mraz koji je protekle noći, između 20. i 21. aprila, došao sa temperaturom do minus 4 Celzijusa, po svemu sudeći „obrao“ je voće na području opštine Rogatica.

Prema cvjetanju voćnjaka širom opštine nagovještavan je rekordan rod svih vrsta voća, ali se obistinila narodna – behar u aprilu, voća ni u krilu.

Ovog pozno aprilskog mraza zasad je pošteđen jedino voćnjak sa preko 3000 stabala raznih sorti jabuka Darka Kneževića u naselju Borač kod Rogatice zaslugom vlasnika i članova njegove porodice. Oni su tokom cijele noći dežurali u voćnjaku, ložili vatre sa slamom i piljevinom od drveta , i zamagljivali zasad u voćnjaku.

Svoj voćnjak sa više stotina stabala jabuka na isti način zaštitio je i Ljubiša Racković neposredno uz rijeku Rakitnicu u Rogatici, ali su zato stradali brojni drugi širom opštine.

U selu Podgaj, mraz je oštetio i neke povrtlarske kulture, pa i u lošije opremljenim plastenicima, javljaju iz tog sela na području Mjesne zajednice Gučevo.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: