Najviše priznanje pčelara Srbije dodijeljeno Bogdanu Novakoviću

19.04.2016.

Bogdan Novakovic

RUDO – Predsjednik Udruženja pčelara „Medovina“ Rudo, Bogdan Novaković dobio je najviše priznanje za pčelarstvo „Prof. Jovan Živanović“ za unapređenje i razvoj pčelarstva Srbije.

On je i predstavnik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, i trideset godina se bavi uzgojem pčela i proizvodnjom meda. Posjeduje 120 pčelinjih društava i bavi se proizvodnjom matica.

Bogdan Novakovic 2

Po riječima pčelara Novakovića, Udruženje pčelara „Medovina“ iz Rudog pruža mogućnost svim zainteresovanim sličnim udruženjima i turistima da posjete jedan od najvećih pčelinjaka u Rudom, i da se turistički upoznaju sa ljepotama Rudog.

Po riječima Novakovića, najveći problem pčelara je nekontrolisano prskanje maline i voća pesticidima. Iz tog razloga pčelari Rudog apeluju na voćare da se prilikom prskanja svojih voćnjaka rukovode savjetima stručnjaka da to čine, u vrijeme kada to ne šteti pčelama, u periodu iza 18.00 časova.

Novaković je istakao da je u svijetu strogo zabranjeno prskanje voća u cvatu, upravo radi zaštite pčela, koje su izuzetno važne za našu planetu.