Nova knjiga Aleksandra Savića – „Andrić pored nas“

10.04.2016.

andric pored nas

POGLEDI I MIŠLjENjA O ANDRIĆU I NjEGOVOM DJELU

VIŠEGRAD – Iz štampe je izašla knjiga „Andrić pored nas“, autora Aleksandra Savića iz Višegrada, koja je rezultat zajedničkog projekta Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske, sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci i Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

Savić je, kao jedan od istrajnijih višegradskih hroničara, godinama iščitavao sve napisano o Ivi Andriću, sakupljao, upoređivao, sudarao i iz tog mnoštva u ovu knjigu ukoričio ono najzanimljivije.

Poznato je da su se brojni kritičari i istoričari bavili i bave Andrićevim djetinjstvom, školovanjem, diplomatijom, masonstvom, odnosom prema ženama, brigom o rodnom gradu Travniku i gradu djetinjstva, Višegradu. Ima tu pohvala, ali i kritika, često neodmjerenih i kontroverznih.

Aleksandar Savić se u ovoj knjizi ne opredjeljuje. On nam jednostavno prenosi raznovrsna, često suprotstavljena, mišljenja i stavove. Pažljivom i objektivnom čitaocu knjiga će, zasigurno, omogućiti da uđe u suštinu Andrićevog života i njegovog neprolaznog djela, jer i njegovi najljući protivnici i kritizeri polaze od nepobitne činjenice da „imaju posla“ sa velikim književnikom i čovjekom ovjenčanim nobelovom nagradom za književnost.

Ovaj sve istaknutiji višegradski književni stvaralac nam na kraju knjige nudi i vrijedan dodatak: Kopije sačuvanih tekstova o velikom piscu i kulturnoj manifestaciji „Višegradaska staza“, koja se godinama organizuje u gradu Na Drini ćuprije.

Tako je oživio svjedočanstva o Andrićevoj prisutnosti u gradu njegove mladosti, iz kojih je očigledno da je ono prije poslednjeg rata bilo znatno šire, organizovanije i na većem kulturnom nivou.

Knjiga je štampana u „Grafičaru“ iz Užica, a kako je kajavljeno, čitalačkoj publici prvo će biti promovisana u Višegradu, pa zatim u susjednim gradovima. U „Dabru“ i „Sokolu“ očekuju da će ova knjiga biti predstavljena i na ovogodišnjoj „Višegradskoj stazi“.

Aleksandar Savić je, u izdanju „Dabra“ i Sokola“, do sada objavio i knjige: „Bilješke i zapažanja“, „Višegrad od davnina do 1918. godine“ i dva izdanja knjige „Stari Brod – zaboravljeni zločin“.