Nova knjiga Aleksandra Savića – „Andrić pored nas“

10. aprila 2016. 058.ba

andric pored nas

POGLEDI I MIŠLjENjA O ANDRIĆU I NjEGOVOM DJELU

VIŠEGRAD – Iz štampe je izašla knjiga „Andrić pored nas“, autora Aleksandra Savića iz Višegrada, koja je rezultat zajedničkog projekta Izdavačke kuće „Dabar“ Mitropolije dabrobosanske, sa sjedištem u Dobrunskoj Rijeci i Srpskog sokolskog društva „Soko“ iz Dobruna.

Savić je, kao jedan od istrajnijih višegradskih hroničara, godinama iščitavao sve napisano o Ivi Andriću, sakupljao, upoređivao, sudarao i iz tog mnoštva u ovu knjigu ukoričio ono najzanimljivije.

Poznato je da su se brojni kritičari i istoričari bavili i bave Andrićevim djetinjstvom, školovanjem, diplomatijom, masonstvom, odnosom prema ženama, brigom o rodnom gradu Travniku i gradu djetinjstva, Višegradu. Ima tu pohvala, ali i kritika, često neodmjerenih i kontroverznih.

Aleksandar Savić se u ovoj knjizi ne opredjeljuje. On nam jednostavno prenosi raznovrsna, često suprotstavljena, mišljenja i stavove. Pažljivom i objektivnom čitaocu knjiga će, zasigurno, omogućiti da uđe u suštinu Andrićevog života i njegovog neprolaznog djela, jer i njegovi najljući protivnici i kritizeri polaze od nepobitne činjenice da „imaju posla“ sa velikim književnikom i čovjekom ovjenčanim nobelovom nagradom za književnost.

Ovaj sve istaknutiji višegradski književni stvaralac nam na kraju knjige nudi i vrijedan dodatak: Kopije sačuvanih tekstova o velikom piscu i kulturnoj manifestaciji „Višegradaska staza“, koja se godinama organizuje u gradu Na Drini ćuprije.

Tako je oživio svjedočanstva o Andrićevoj prisutnosti u gradu njegove mladosti, iz kojih je očigledno da je ono prije poslednjeg rata bilo znatno šire, organizovanije i na većem kulturnom nivou.

Knjiga je štampana u „Grafičaru“ iz Užica, a kako je kajavljeno, čitalačkoj publici prvo će biti promovisana u Višegradu, pa zatim u susjednim gradovima. U „Dabru“ i „Sokolu“ očekuju da će ova knjiga biti predstavljena i na ovogodišnjoj „Višegradskoj stazi“.

Aleksandar Savić je, u izdanju „Dabra“ i Sokola“, do sada objavio i knjige: „Bilješke i zapažanja“, „Višegrad od davnina do 1918. godine“ i dva izdanja knjige „Stari Brod – zaboravljeni zločin“.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Slavko Heleta

Slavko Heleta, novinar iz Višegrada,

Njegove priloge i emisije možete slušati u programu Radio Višegrada, a tekstove čitati na višegradskim internet portalima, te zvaničnom sajtu opštine Novo Goražde.
Član Redakcije časopisa "Dabar", Mitropolije dabrobosanske i glavni i odgovorni urednik časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu "Soko", Dobrun.
Njegovu poeziju možete čitati na ličnom internet blogu slavkoheleta.blogspot.com.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Slavko Heleta

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,