Obustavljen saobraćaj na željeznom mostu na Drini

28.04.2016.

Most u Foci

FOČA – Željezni most na Drini kod Kazneno-popravnog zavoda Foča zatvoren je od danas za saobraćaj zbog rekonstrukcije koja će početi 3. maja, a obnova će koštati 3.000.000 KM.

Iz ove opštine je najavljeno da će za vrijeme radova most biti zatvoren i za vozila i za pješake.

Fočanska saobraćajna policija sugerisala je da Željezni most bude zatvoren zbog brojnih oštećenja, a 3. maja će početi izmještanje električnih i vodovodnih instalacija i opreme za mjerenje vodostaja.

Za navedeni projekat opština je ranije obezbijedila 300.000 KM, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske 400.000 KM, dok se ove godine očekuje još 600.000 KM od Vlade Srpske.

Preostali iznos obezbijediće opština Foča u narednih pet godina, a izvođač radova je preduzeće “Enikon gradnja” iz Zvornika.

Obnova mosta, koji je porušen u NATO bombardovanju, počela je 2011. godine, ali su radovi zaustavljeni nakon što je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH uvrstila most na svoju listu, ne dozvolivši da novi most izgleda drugačije od starog.

Nakon višegodišnje polemike o izboru idejnog rješenja, opština Foča odlučila je da podrži rješenje sa dvije saobraćajne trake.